4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü: Türkiye’de yoğun bir kısırlaştırma seferberliği başlatılmalı!

4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü: Türkiye’de yoğun bir kısırlaştırma seferberliği başlatılmalı!

Bugün, dünya genelinde milyonlarca insan, Dünya Hayvanlar Günü’nü kutlamak için bir araya geliyor. Her yıl 4 Nisan’da kutlanan bu özel gün, hayvan haklarına ve korunmasına dikkat çekmek için bir fırsat sunuyor. Dünya genelindeki birçok şehirde, hayvan dostlarımızın yaşamlarını kutlamak ve koruma önlemlerini artırmak için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Ancak, Dünya Hayvanlar Günü sadece kutlama değil, aynı zamanda hayvan haklarına duyarlılığı artırmak için bir fırsat. Bu yılın teması olan “Hayvanları Koruma Sorumluluğu”, insanları hayvanların refahı ve yaşam hakları konusunda daha bilinçli olmaya çağırıyor. İklim değişikliği, habitat kaybı ve yasa dışı ticaret gibi küresel tehditlerle karşı karşıya olan hayvanlar için koruma çabalarının artırılması büyük bir önem taşıyor.

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odasından yapılan yazılı açıklamada, son dönemde Türkiye’de en çok konuşulan konulardan birinin de ‘sokak hayvanları’ olduğu belirtildi.

Sokak hayvanlarını korumanın en kısa ve insancıl yolunun kısırlaştırma işlemini efektif ve istikrarlı bir şekilde yapmak olduğu ifade edilen açıklamada, 4 Nisan “Dünya Sokak Hayvanları Günü” dolayısıyla veteriner hekimlerinin sesinin daha da gür çıkacağını aktarıldı.

Kendini savunamayan, orantısız şiddete karşı duramayan her canlının yanında olmak her insanın görevi olduğu vurgulanan açıklamada, doğal hayattaki denge için her canlıya ihtiyacın olduğunu ifade edildi.

Türkiye’deki sokak hayvanlarının kontrolsüz bir biçimde nüfus artışının olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bu nüfus artışı ne yazık ki hem kedi hem köpeklerin yeterince besin bulamamasına, enfeksiyöz birçok hastalığın kritik noktalara ulaşmasına, doğan yavruların açlık ve sefalet içinde ölümüne sebep olmaktadır. Tüm bunların sonucu da açlık, ağrı ve hastalık sebebiyle saldırganlık gösteren hayvanlar olmaktadır. Neden- sonuç ilişkisi kurmadan atmak istediğimiz her adım ne yazık ki haksız ölümlere ve insanlık dışı uygulamalara yol açacaktır. Açın halinden anlamak, kimsesize kimse olmak, kendinden güçsüze yardım eli uzatmak bizim milletimizin çok iyi bildiği ancak son dönemlerde biraz da unuttuğu bir ahlaki kavram olmuştur. Bunu hatırlatmak da veteriner hekimler olarak üstlendiğimiz bir görevdir.”

Sokak hayvanlarının acilen kısırlaştırılması gerektiği kaydedilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Barınak hekimlerinin sayısının azlığı, barınak şartlarının birçok il ve ilçede yetersiz kalması, postoperatif (ameliyat sonrasındaki iyileşme süreci) dönem için uygun koşulları sağlamaması gibi birçok problemin yerel yönetimlerce çözülmesi gerekmektedir. Tüm Türkiye’de yoğun bir kısırlaştırma seferberliği başlatılmalıdır. Klinisyen veteriner hekimler bu konuda belediye yönetimlerine destek vermeye hazırdır.”

Açıklamada, öldürülen, işkence edilen, kimsenin görmediği yerlerde gizlice istismara uğrayan, tüm sesi olmayan canlıları veteriner hekimlerinin düşünmek zorunda olduğu vurgulandı.

Exit mobile version