Çankaya
Çankaya Haberler, Çankaya Gündem, Son dakika Çankaya.
Ne zaman kurulduğu kesin olarak bilinmez Ankara’nın reel bedeli Kurtuluş Savaşı’nın başlaması ve Ata’nın 27 Aralık 1919 tarihinde Ankara’ya gelişi ile ortaya çıkar. Cumhuriyetin duyurusundan evvel 20.000 popülasyonlu minik bir belde olan Ankara, Ankara Kalesi ve eteklerinde ve ulus çevresinde yer almaktaydı.
Günümüzde Çankaya ilçesi hudutları içinde Ankara’nın en çağdaş bölgesini oluşturan kısım, o zamanlarda bağ ve bahçelerden oluşmaktaydı. İlçenin merkezi olan Yenişehir mahalleyi ise, 60 sene evvelinde İncesu Nehrinin baskınlarına uğrayan basık bir ova görünümündeydi, ilçede Cumhuriyetin bülteninin ilk senelerinden itibaren yoğun bir yerleşme görülür. Günümüzde Bakanlıklar mahallesinde görülen çağdaş ve büyük binalar bu yarıyılın ilk yapılarıdır. Daha sonra Namık Kemal Semtindeki Kaymakamlık binası yapılmış, daha önceki kütüphane binalarının bulunduğu mahallede ise yarıyılın Başbakanı Şükrü Saraçoğlu tarafından memurlar için ilk evler yaptırılmıştır.
Süratli şehirleşme hareketlerinin neticeyi olarak 9 Haziran 1936 tarihinde kabul edilen 330 rakamlı Yasa ile Çankaya ilçe haline getirilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin üst idare yönet binaları bu ilçe hudutları içinde yer almaktadır.
Engebeli bir araziye yerleşmiş olan ilçenin denizden yüksekliği takribî 870 metredir. İlçenin ehemmiyetli dağları doğu güzergahında yer alır. Ankara’nın Elmadağ ilçesine ismini veren Elmadağ’ın Çaldağ Tepesi bunlardan birisidir. İlçenin doğu güzergahını doruğu 1800 metreyi bulan dağlar kaplarken kuzey ve batısını Ankara Ovası’nın düzlükleri oluşturur. Misalin, Bahçelievler Emek Semtinde yer alan Atatürk Orman Çiftliği bu ova üzerinde kurulmuştur.
İlçenin kuzeydoğusunda, içinde Hatip Çayının yer aldığı Kayaş Vadisi kent merkezine kadar uzanır. Dikmen Vadisi ve Portakal Çiçeği Vadisi gibi yeni projelerle de ilçenin bir ticaret, turizm ve kültür merkezi haline getirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Ova özelliği taşıyan düzlükler içinde evvelden akarsu yatağı olan akarsular vardır. Suları kurutulmuş çukur alanlar vaziyetinde olan bu akarsular, ıslah edilmiş ve üzerleri kapatılmıştır. Günümüzde üzerinden ehemmiyetli bulvar ve yolların geçtiği bu akarsular İncesu Deresi, Bülbül Deresi, Araplar Deresi, Kavaklıdere ve Cevizlidere’dir. İlçenin en ehemmiyetli akarsuyu olan İmrahor Deresi, Kavaklıdere, Küçükesat, Seyranbağları, Topraklı ve Cebeci mahallelerinden sonra Altındağ ilçesine geçer, İncesu Çayı ile birleşerek Ankara Çayına karışır. İlçede yer alan tek göl Eymir Gölüdür. Kent merkezine 15 km uzaklıktadır. Gölbaşı ilçesinde yer alan Mogan Gölşanın kuzeydoğusunda yer alır. Uzunluğu 5 km, eni 300 metre etrafındadır. Derinliği 1012 metre etrafında değişen gölşöhret suyu tatlıdır. Çevresinde kuruluşların yer aldığı gölde balık üretilmektedir. İlçenin ormanlık alanı, Elmadağ, Eymir Gölü ve Çal Dağı arasında yer alan meşelikler ve Oran şehrindeki ormanlık alandır.
İlçede bulunan Anıtkabir, Atatürk Müzesi, Pembe Köşk, Zafer Abideyi, Güvenlik Abideyi Güven Park ve Türkiye Büyük Millet Meclisi gibi abide ve binalar çok yakın tarihimizi anlatan yapıtlar arasındadır. Maden Tetkik Ve Arama Genel Müdürlüğümarmara Üniversitesi Genel Müdürlüğü Tabiat Tarihi Müzesi, ODTÜ Arkeoloji Müzesi, Devlet Fotoğraf ve Heykel Müzesi, Abide Park, Botanik Bahçesi, Abdi ipekçi Parkı, Kurtuluş Parkı, Ulusal Dominantlık Parkı, Oyuncak Müzesi, Hatti Abideyi, Atakule, ilçenin değişik turist çekim merkezleridir. Ahlatlıbel Spor ve Cümbüş Merkezinin yanı gizeme, Eymir Gölü de ilçenin güneyinde ODTÜ arazisi içindedir.
Restoranları, parkları, çay bahçeleri, sinema ve tiyatro salonlarında turistlerin aradığı her imkânı sağlayabilecek kapasiteye sahip olan ilçede, uluslararası film, müzik ve tiyatro şenlikleri her sene kumpaslı olarak asıllaştırılmaktadır.