Seçim bitti zam sağanağı başladı: Sigaraya 10 lira zam geldi

Seçim bitti zam sağanağı başladı: Sigaraya 10 lira zam geldi

Türkiye Tekel Bayileri Platform Başkanı Özgür Aybaş, bir sigara grubu markasına 9 TL zam geldiğini açıkladı. Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Aybaş, “1-10 Nisan arası zam geleceğini duyurmuştum, ‘Seçim sonrası 10 TL zam gelecek’ diye. 9 TL zam geçişi oldu.” ifadelerini kullandı.

Aybaş, sigaraya yönelik zamların önümüzdeki süreçte de devam edeceğini belirtti.

Daha seçimlerin ilk gününden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira beyannamelerine vurgu yaparak ‘5 Nisan’a kadar beyanname verin’ dedi. Şimdi de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), cep telefonu tarifelerine büyük zam geldiğini açıkladı. Yenilenen fiyatlara göre, altı ay önce hizmete giren tarife fiyatlarında yüzde 28’e varan artışa gidildi. Yıllık artış oranı ise yüzde 65’e ulaştı.

Yeni ücret tarifesine göre yurtiçi aramanın dakikası 3 lira 12 kuruşa, uluslararası aramaların dakikası ise 31 lira 35 kuruşa yükseldi. Hat devir ücretlerinden 60 TL, İsim, Unvan değişikliğinden 41 TL, Numara değişikliği hizmetlerinden ise 136 TL alınacak. Sim kartlarının değişikliğinde, garanti kapsamındaki işlemler ücretsiz olmaya devam ederken, kayıp, çalıntı ve kullanıcı hatası sebebiyle değiştirilecek SIM kartlardan ise 136 TL ücret alınacak. Faturalarında ayrıntılı görüşme ücretlerini de görmek isteyen kullanıcılar, faturalarla beraber gönderilen her bir ayrıntı sayfası için 4 lira 9 kuruş ödeyecek. SMS ücretleri yurtiçi için 2 lira 23 kuruş, yurtdışı için ise 5 lira 51 kuruş olarak belirlendi.

Bilinmeyen numaraları aramanın dakikalık bedeli ise 8 lira 84 kuruş oldu. Mobil Azami Ücret tarifesi, 1 Nisan ve 1 Ekim olmak üzere yılda iki kez güncelleniyor. Mobil operatörler bu tarifede belirlenen ücretlerden daha yüksek bir ücret talep edemiyor. Yurt dışında ikamet edenlerin getirdikleri cep telefonlarının kayıtsız kullanım süresi uzatılabilecek.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin X hesabından yapılan açıklamaya göre, yurt dışında ikamet eden ve beraberinde mobil cihaz getiren vatandaşlar, 120 günlük kayıtsız cihaz kullanım sürelerini otuzar günlük sürelerle 2 defaya mahsus 180 güne kadar e-Devlet Kapısı üzerinden uzatabilecek.

Ocak ayında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de açıkladığı üzere, vergi kayıp ve kaçaklarını önlemek için banka kartı, kredi kartı ve sanal kart üzerinden yapılan elektronik ödemeleri yakın takibe alınacak. Böylece en ufak ödemelerde bile cepten kira yollamak, para yollamak hatta diğer adı altında para transferi yapanlara da cezaların ortaya çıkacağı iddia ediliyor. Kira geliri, ev alım satım geliri, cep telefonundan ‘diğer’ seçeneğiyle gönderilen havale gibi her alanı mercek altına aldı. Eksik beyan durumunda vatandaşa vergi cezaları kesilebileceği dile getirildi. Bu yolla bütçedeki vergi gelirlerinin payının artırılacağı kaydedildi.

Exit mobile version