Gazi Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı mezunu olan Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen, şeker hastalığı ile duygusal vaziyet arasındaki ilişkiyi açıklıyor. İşte Gülşen’in verdiği bilgiler:
İki cins diyabet, başka bir deyişle millet arasında şeker hastalığı olarak öğrenilen sağlık meseleyi bulunur. Birincisi Tip 1 diyabet, şahsa doğuştan kazanç ve pankreasın yeterince insülin üretememesi neticesinde ortaya çıkar. İkincisi ise Tip 2 diyabet, bu cinste ise beden insüline karşı direnç gösterir ve insülinin yeterince kullanılamamasına neden olur.
Okula başlayacak çocuklar netlikle yaptırmalı! Uzman hekim altını çizerek uyardı
Beyin, kandaki glukoz seviyelerine oldukça alıngandır. Şeker hastalarının kan şekeri balanssızlıkları yaşadığı için beyin, kendini sık sık stresli sezer ve bu vaziyet, basmakalıptan değişik çalışan stres hormonlarının üretilmesine yol açar. Bu da şeker hastalarında özellikle asaplılık ve hiddet patlamaları biçiminde görülebilir.
Bakan Koca açıkladı! E-Reçetem Sistemi’ne 5 yeni dil alternatifi eklendi
Diyabetin neden olduğu kan şekeri dalgalanmaları, beyin işlevlerini negatif etkileyebilir. Özellikle glukoz seviyeleri yükseldiğinde veya düştüğünde, bireyin duygusal tepkileri değişebilir. Bu, genellikle hiddet patlamaları veya anksiyete gibi bulgularla kendini gösterir. Ayrıca, diyabetli fertler arasında bunalım, yaygın anksiyete bozukluğu, yeme bozuklukları, şizofreni ve demans gibi rahatsızlıkların görülme sıklığı banal popülasyona göre daha yüksektir.