Mersin’in sevilen Ören yerlerinden Erdemli’nin Ayaş beldesinde bulunan Kanlıdivane’de baharın gelişi farklı bir etkinlikle kutlandı. Mersin Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün destekleri ile Mersin Üniversitesi Arkeoloji Topluluğu (MART) ve Ekolojik Yaşam Girişimcileri ve Gönüllüleri Derneği (Ekolog) tarafından “Antik Dönemde Günlük Yaşam, Üretim ve Yemek Kültürü” teması ile düzenlenen etkinlikte alana gelen ziyaretçiler, lezzet dolu tarihsel yolculuğa çıktılar. Etkinlikte, Akdeniz’in eskiçağlardan itibaren tarımsal üretimi ve ticari hayatında önemli bir yer tutan “altınsuyu” zeytinyağının sofralarımızda ve damaklarımızda süregelen iki bin yıllık sürekliliği anlatıldı.
KENT TURIZMINI MENFAATINE OLUR
Etkinliğe katılanlar, bölgede çevre düzenlemesi çalışmalarının bir an önce başlatılmasını istediler. Etkinliğe TUGİAD (Türkiye Genç İşdamları Derneği Çukurova Şubesi) de destek verdi. Şube Başkanı Armağan Öner, çevre düzenlemesinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 2013 programına alındığını ve çalışmaların 2011 yılından beri gündemde olduğunu anımsatarak, ”Yeni turizm sezonunun başladığı şu günlerde Kanlıdivane’ye biraz daha ağırlık ve öncelik verilmesi kent turizminin menfaatine olur” dedi.
BAHARIN GELIŞI KUTLANDI
Öner, turizmin sadece deniz ve kumdan ibaret olmadığını vurguladı. Öner, ”Yöremize gelen turistleri tarihi değerlerimizle de cezbetmeli ve elimizdeki tarih hazinelerinin kıymetini bilmeliyiz. Bu nedenle buradaki çalışmaların bir an önce tamamlanmasını yakından takip ediyorum” diye konuştu. Öner, Kanlıdivane konusunda duyarlı davranan Kültür ve Turizm Bakanlığına, Mersin Valiliğine ve Mersin Üniversitesi’ne teşekkür ettiklerini kaydetti.
Kanlıdivane’nin çevre düzenlemesi çalışmalarına büyük katkı sunan proje danışmanlarından Yrd. Doç. Dr. Nida Naycı ise, “Mersin’in keşfedilmeyi bekleyen zengin bir tarihsel ve arkeolojik birikimi var. Kanlıdivane bunun önemli örneklerinden biri. Yapılacak doğru koruma ve sunum projeleri ile bir taraftan kendi tarihsel geçmişimizin unutulmasını ve yok olmasını önlerken diğer taraftan Mersin’in kültürel değerlerini ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımın sağlayacak ‘yaratıcı’ etkinliklerin geliştirilmesine olanak veren bakir bir bölgemiz var. Bunların bilimsel ve uygun yöntemlerle değerlendirilmesi gerekir” dedi.