Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Kız Kardeşim’ projesiyle kırsalda yaşayan ve kendi olanaklarıyla yapım reelleştiren binlerce kadın teşebbüsçüye eğitim verilmesi hedefleniyor.
Başlatılan proje kapsamında ilk buluşma Ankara’nın Ayaş ilçesine reelleştirildi.
Buluşmaya Bakan Takviyecisi Ayşe Ayşin Işıkgece, Şehir Tarım MüdürüBülent Korkmaz, Ayaş Kaymakamı Arif Karaman, Ayaş Belediye Başkanı Burhan Demirbaş, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Sürur Kır katıldı.
Kadın teşebbüsçülerin buluşmaya yoğun alaka gösterdiği görüldü.
Coca-Cola Vakfı’nın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Habitat Derneği ile beraber 2015 senesinden bu yana devam eden Kız Kardeşim Projesi, kadınların ekonomik yaşama katılımı mevzusunda zorunlu bilgi ve yeteneklerle donatılarak cemiyetsel ve ekonomik konumlarının kuvvetlenmesi ve ekonomik kalkınmada faal rol almaları için desteklenmesi hedefleniyor. Proje, Türkiye’de bugüne kadar 81 şehirde 100 binin üzerinde kadının kendini geliştirerek cemiyet içinde daha faal rol almasına destek oldu.
Bakanlık ile imza atılan protokol kapsamında, 10 şehirde 1000 kadın teşebbüsçüye, alıcı ilişkileri, ürün sunum ve pazarlama teknikleri, besin güvenliği ve lojistik, cemiyetsel cinsiyet denkliği, coğrafi işaretler, finansal okuryazarlık, sosyal medya ve internet reklamcılığı, etiketleme mevzuatı, DİTAP, “Besinini Koru Sofrana Sahip Çık” mevzu başlıkları ile eğitimler verilmesi hedefleniyor.
Projenin ilk ayağında eğitimlerin verileceği şehirler; Ankara, Erzurum, Bursa, Eskişehir, Elazığ, Konya, Balıkesir, İzmir, Samsun ve Adana olarak tanımlandı. Öbür ayağında ise eğitimlerin tüm şehirlere dağılması tasarlanıyor. Eğitim programı kapsamında zaferli kadınlara katılım evrakı verilecek.
Proje kapsamında, şehirlerde ön tasarıya çıkan ürün ve ürünlerin spektrumu sayesinde katma kıymetinin artırılması, markalaşması, pazarlanması, yerel ve ananesel imalin teşvik edilmesi, yerel ürünlerin piyasaya şuurlu bir biçimde dağılması, biyoçeşitliliğin korunması, kırsal kalkınmanın desteklenerek albenisinin artırılması, tarımsal şirketlerin iyileştirilmesi ve sürdürülebilir tarıma hizmet edilmesi, tarımdaki en büyük role sahip kadınların sosyo-ekonomik kuvvetlenmesine destek olunması da hedefleniyor.