Ankara Andezit Taşına Coğrafi Işaret

Ankara Andezit Taşına Coğrafi Işaret

“Ankara Andezit Taşı Coğrafi İşaret Patent Tanıtımı ve Coğrafi İşaret Teslim Merasimi” Ankara Ticaret Odasında gerçekleştirildi.

TÜRKPATENT Başkanı Cemil Başpınar, merasimde yaptığı konuşmada, sürece katkı sağlayan herkese teşekkür etti. TÜRKPATENT’in coğrafi işaretle beraber sınai mülkiyet, tescil, marka, tasarım gibi alanlarda da patent faaliyetleri yürüttüğünü belirten Başpınar, coğrafi işaretin, tarihi, kültürel ve cemiyetsel ebadı ön tasarıda olan çalışmaların başında geldiğini söyledi.

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran da coğrafi işaretli mahsullerin ülkenin dört bir tarafında bulunan değerli mahsuller olduğunu vurguladı.

Bunların değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Baran, “Türkiye’nin coğrafi işaretli mahsullerle gidebileceği mesafe çok fazla. Bunların değerlendirilmesi gerekli. Ankara Ticaret Odası olarak bizler de bu mevzuda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Ankara’nın patent aldığı 36 mahsulün 
andezit
 taşıyla beraber 7’sinin patentini Ankara Ticaret Odası aldı. Bunlar Ankara döneri, Ankara tavası, Ankara simidi, Ankara erkeç pastırması, Ankara tiftiği, Çamlıdere höşmerim tatlısı ve şimdi Gölbaşı 
andezit
 taşı 7’nci mahsulümüz. Bundan sonra mahsullerle alakalı patent çalışmalarımız devam edecek. Bu işle alakalı bir kitap çıkardık ve ülkemizin her tarafına dağıttık. Bu kitap coğrafi işaretle alakalı bir yol haritasıdır.” ifadelerini kullandı.

Coğrafi işaretli mahsulün, üretenin kazancını da artırdığını vurgulayan Baran, bu sayede köyden kente göçün de önlendiğini anlattı.

Baran, coğrafi işaret alan andezit
taşının ülkenin bir hayli yerinde de bulunduğunu belirterek, şunları kaydoldu:

“En değerlisi Ankara’nın Gölbaşı ilçesindeki
andezit taşıdır. Andezit
 taşımız 200’ün üstünde şirkete ve 1000’in üzerinde kardeşimize ekmek kapısı oldu. Andezit
 taşının, gri, siyah, eflatun, mor ve pembe olmak üzere 5 rengi var. Birtakım özellikleri var. Isı farklarına dayanıklı, yazın sıcak, kışın soğukla alakalı bir kasvet sezmiyoruz. Tabanda, duvarda, ıslak alanlarda kullanılıyor. Boya istemiyor ve bir hayli alanda kullanabilirsiniz. Şu anda Anıtkabir’de, Birinci Meclis’imizde, Hacı Bayram Cami’mizde, Ankara Garı’mızda
andezit
taşımız kullanılıyor.”

Andezit
taşı ticaretinin dünya genelinde 845 milyon doları bulduğunu aktaran Baran, Türkiye’nin ise bu alanda 27 milyon dolarlık ihracatının bulunduğunu ancak bunun yeterli görülemeyeceğini bildirdi.

Konuşmaların arkasında Başpınar, “Andezit Taşı Coğrafi İşaret Dokümanı”ni, Baran ve Gölbaşı Kaymakamı Erol Rüstemoğlu’na ibraz etti.

Exit mobile version