Verimli bir sezon için bahçede görev alan işçiler çevreden gelen destek ile birlikte hasat sürecini sürdürüyor. Bölgenin engebeli arazisi nedeniyle zorlukla toplanan çaylar bazen üreticilerin sırtlarında bazen de ilkel teleferiklerle taşınıyor.
Gün içerisinde emek emek toplanan çaylar verilen kutu doğrultusunda Çaykur ile özel sektöre ait çay fabrikalarına satılıyor. Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Selim Çakıroğlu, yaş çay üretiminin Trabzon için önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
1 Mayıs itibariyle başlayan hasadın 30 gün süresi olduğunu belirten Çakıroğlu, daha sonra yeniden bahçelerde yeşerecek ikinci sürgüne geçiş yapılacağını aktardı. Havaların güzel gitmesi durumunda bu sayının 3 hatta 4’e kadar ulaşabildiğini dile getiren Çakıroğlu, bu yıl hasat sürecinin 4’e yükselebileceğini belirtti.
Çakıroğlu, “Rekolte güzel olacak. Ortalama Türkiye’nin üretmiş olduğu çay 1,4 milyon ile 1,5 milyon ton arasında değişmektedir. Bu sene galiba 1,5 milyon tonu bulacağız. Dolu dolu bir sezon olacak.” dedi.
Verim ve kalitenin artırılması gerektiğine dikkat çeken Çakıroğlu, çayın Ocak olarak yaşının çok fazla olduğunu belirterek yaşlı bir ocaktan kaliteli çay çıkmayacağını vurguladı. Bunun bir şekilde yenilenmesi gerektiğine dikkat çeken Çakıroğlu, bu sürecin zor olduğunu belirterek oldukça meşakkatli bir iş olduğuna dikkat çekti. Kaliteli çay üretimi için üreticiye önemli görevler düştüğüne dikkat çeken Çakıroğlu, yöntemin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Çayın sudan sonra gelen ikinci içecek olduğunu vurgulayan Çakıroğlu, “Daha verimli ve daha kaliteli olması gerekiyor. Bunun birinci önceliği de çiftçiden başlıyor. Çiftçimizin kaliteli ürün toplayıp sanayiciye teslim etmesi, sanayicinin de bunu iyi işlemesi lazım.” ifadelerini dile getirdi.