12 bebeği hayattan koparan ‘organize kötülük’te fezleke hazırlandı: Bebeklere ‘pasif ötenazi’

12 bebeği hayattan koparan ‘organize kötülük’te fezleke hazırlandı: Bebeklere ‘pasif ötenazi’

Fezlekede, örgüt lideri olduğu belirtilen Dr. F.S. ve yöneticilerden Dr. İ.G’nin, bebeklerin sağlık durumunu göz ardı ederek, uygun olmayan koşullardaki hastanelere sevk ettikleri ve bu sayede SGK’dan yüksek gelir elde ettikleri vurgulandı. Sevk işlemleri, bebeklerin hayatını riske atacak şekilde gerçekleştirilirken, bazı bebeklerin yoğun bakım ünitelerinde gereksiz yere yatırıldığı ve enfeksiyon riski altında tutulduğu belirtildi.

Ayrıca örgütün, “curosurf” adlı solunum tedavi ilacını, kullanılmış gibi gösterip üçüncü kişilere satarak gelir sağladığı ifade edildi. Şüphelilerin, özellikle yabancı uyruklu hasta yakınlarının çaresizliğinden faydalanarak yüksek ücretler talep ettiği ve bu yöntemle dolandırıcılık yaptığı kaydedildi.

Örgütün lideri Dr. F.S’nin, kendisine bağlı sağlık çalışanlarıyla sürekli iletişim halinde olduğu ve bu çalışanlara şirket ya da şahsi hesaplarından düzenli ödeme yaptığı belirtildi. Örgütün, bazı hemşireler aracılığıyla sahte epikriz raporları düzenlediği ve bebeklerin yatış sürelerini uzatarak SGK’dan daha fazla ödeme almak için çaba gösterdiği ortaya çıktı.

112 Acil Çağrı Merkezi’nde görevli personel G.M.Ö’nün, sisteme farklı isimlerde doktor kaydı yaptırarak hastaların sevkini örgütün çıkarına uygun hastanelere yönlendirdiği tespit edildi. Örneğin, G.M.Ö’nün, ambulansla bir bebek hastayı yönlendirme karşılığında 10 bin lira teklif aldığı ve eşi için sigorta sözü verildiği fezlekede yer aldı.

Fezlekede, Dr. F.S’nin, kritik durumdaki bir bebeğin ölümünü önlemeye çalışmak yerine, “En azından ben gelene kadar yaşasın.” diyerek ihmalkar tavır sergilediği belirtildi. Bebeğin ölümünün ardından, “Ellemeyin, orada dursun.” talimatı vererek ölüm saatini gizlemeye çalıştığı ve hastaneye daha fazla yatak ücreti ödendiği ifade edildi.

Bağcılar’daki bir özel hastanede meydana gelen bir başka vakada, hastanede olması gereken Dr. D.E.’nin görev yerinde bulunmadığı ve yetersiz eğitime sahip hemşirelerin ihmali sonucu siyahi bir bebeğin hayatını kaybettiği belirtildi.

Örgütün, elde ettiği kazancı sağlık çalışanlarıyla paylaştığı ve bazı özel hastanelerin de bu düzeni destekleyerek kendilerine maddi çıkar sağladığı aktarıldı. Örgüt lideri F.S.’nin, hastanelerle yaptığı iş birliği sayesinde yenidoğan yoğun bakım ünitelerindeki gelirleri 3-4 kat artırdığı belirtildi. Ancak uygun olmayan şartlarda tutulan bebeklerin, ciddi enfeksiyon riskiyle karşı karşıya kaldığı ve bazılarının yaşamını yitirdiği ifade edildi.

Exit mobile version