Pülümür ilçesindeki Hıver tuz madeninde, yüzlerce yıldır geleneksel yöntemlerle tuz üretimi gerçekleştiriliyor. İlçenin çiçek balı gibi geçim kaynaklarından biri olan kaya tuzu, yer altında su ile birlikte bulunuyor. Tuz işletmecisi Mehmet Zeki Tosun, “Bin yıldır katkı maddesi koymaksızın burada tuz üretiliyor. Ürettiğimiz tuzlara ülke genelinin dışında yurt dışından da talep var,” dedi.
İşletmeciler, açtıkları yaklaşık 10 metre derinliğindeki kuyulardan sondaj yöntemiyle tuzlu suyu çekiyor ve daha önceden oluşturdukları havuzlara aktarıyor. Bu sayede su, dinlendirilerek ağır maddeler zemine çöküyor ve temizleniyor. Havuzlarda güneş altında yaklaşık 1 hafta buharlaşan sudan geriye kalan tuz, hiçbir işlemden geçmeden ve katkı maddesi kullanılmadan, değişik ebatlarda torbalara konularak satışa sunuluyor.
Tuzlar, bayiler aracılığıyla Türkiye’nin birçok iline gönderilmekte ve Avrupa ülkelerine ihraç edilmektedir. Bu yıl sıcak hava şartları nedeniyle eylül ayına kadar yaklaşık 100 ton tuz üretimi gerçekleştirildi.
Kentteki Munzur Üniversitesi, Pülümür tuzunun numuneleri üzerinde yaptığı analiz çalışmasında, insan sağlığına yararlı 84 mineral tespit etti. Tosun, “İnsanın yaşaması için mutlaka günde beş gram tuzu alması lazım. Tuz, insan yaşamı için olmazsa olmazdır,” diyerek tuzun önemine dikkat çekti.