Türkiye genelinde büyük yankı uyandıran yurt dışı çıkış harcı zammı, Gelir İdaresi ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarla yeni bir boyut kazandı. Gelir İdaresi, Maliye Bakanlığı’na yurt dışı çıkış harcının 20 kata kadar artırılabileceğini önerdi. Bu açıklama, kamuoyunda büyük bir şaşkınlık yarattı.
Gelecek hafta mecliste görüşülecek olan yeni vergi paketinde, yurt dışı çıkış harcına yapılacak zam da ele alınacak. Bu vergi için iki düzenleme önerisi gündeme geldi: İlki zam yapılması, ikincisi ise bu rakamın her yıl yeniden değerleme oranına göre artırılması.
Gelir İdaresi Başkanlığı, mevcut 150 TL olan yurt dışı çıkış harcının 3 bin TL’ye çıkarılmasını talep etti. Ancak AK Parti yetkilileri bu öneriye itiraz ederek, yurt dışı çıkış harcının en fazla 1000 veya 1500 TL olabileceğini belirtti. Son kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılacak toplantıdan sonra açıklanacağı ifade edildi.
AK Parti kaynaklarından yapılan açıklamaya göre, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 3 bin TL önerisinin gerekçesi, bu uygulamanın ilk çıktığında 100 dolara denk gelmesi. Ancak, bu rakamın 3 bin TL olmayacağı kesinleşti. Henüz net bir rakam belirlenmiş değil, ancak yurt dışı çıkış harcının 1000 veya 1500 TL olacağı öngörülüyor. Ayrıca, belirlenen miktar her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak ve Cumhurbaşkanına artırma veya eksiltme yetkisi verilecek.
Yurt dışı çıkış harcının 1500 TL’ye çıkması durumunda, geçen yıl yurt dışına çıkan kişi sayısına göre yapılan hesaplamalara göre, devletin kasasına sadece bu harçtan 13 milyar TL’lik bir kaynak girişi olacağı tahmin ediliyor. Mevcut 150 TL’lik harcın 15 TL’si TOKİ’ye aktarılıyordu. Yeni rakamla birlikte bu miktarın artması ve TOKİ’ye daha fazla kaynak aktarılması bekleniyor. Bu kararı yine Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek.