Bakan Memişoğlu’ndan “Yenidoğan Çetesi” açıklaması: Gizli takipteydik
Türkiye bebeklerin canları üzerinden kazanç sağladıkları belirlenen ‘Yenidoğan Çetesi’ ile sarsıldı. Çetenin İstanbul’da, 112 Acil Çağrı Merkezi’nde çalışan kişilerle ortak hareket ederek, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ortaya çıktı. 21 bebeğin öldürüldüğü belirlenen soruşturma kapsamında 47 kişi hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlandı, 22 kişi de tutuklandı.
‘HASTANELERİ SADECE MALİ YÖNDEN DENETLİYORUZ’: Soruşturma kapsamında çetenin, SGK’dan günlük 8 bin lira alabilmek için bebekleri yoğun bakımda tutarak ölümlerine neden olduğu belirlenmişti. Sosyal Güvelik Kurumu soruşturmada adı geçen hastanelerden SGK ile sözleşmesi bulunanlara yönelik incelemenin 3 başmüfettiş ve 3 müfettişle yürütüldüğü bildirdi. Açıklamada ayrıca, “Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, mevzuatımız çerçevesinde anlaşmamız olan hastaneleri yalnızca fatura ve mali yönden denetlemekteyiz” ifadeleri kullanıldı.
‘MAYIS 2023’TE TESPİT ETTİK’: Çetenin ortaya çıkmasının ardından Sağlık Bakanlığı, olayın 2023 yılının mayıs ayında tespit edildiğini belirterek, cezai işlemlerin yapıldığını ve konunun adli makamlara iletildiğini savundu. Açıklamada, “Sağlık Bakanlığımız tarafından söz konusu hastanelerin faaliyetleri hakkında başlatılan inceleme sonucu hukuki yaptırım süreçleri devreye alınmıştır” ifadelerine yer verildi. Ancak olayın Mayıs 2023’ten bu yana biliniyor olması kamuoyunda büyük tepkiye yol açtı. Bakanlığın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya birçok kullanıcı tepki gösterirken, “Sağlık Bakanı gururla ‘Süreç ihbarla başladı’ diyor. Zaten sistemin rezaleti burada. Denetim denen bir şeyden bihaberler. Daha doğrusu memlekette ilk bozdukları şey denetim mekanizmaları oldu. İhbar olmasa ne olacaktı?” eleştirileri yükseldi.
‘KONUNUN KAPATILMIŞ OLMASI ŞÜPHESİ GEREKMEZ Mİ?’: Yenilik Partisi Parti Sözcüsü Kemal Çiftçi ise sosyal medyadan yaptığı açıklamada, konunun kapatılmış olması şüphesine dikkat çekti. Çiftçi, “CİMER’e başvuruyu denetimlere katılan bir doktorun yaptığı haberi vardı. Bir doktor, CİMER’e başvuru yapma zarureti duymuş ise eğer, önce Sağlık İl Müdürlüğü veya Sağlık Bakanlığı’na konuyu iletmiş ve konunun kapatılmış olması şüphesi oluşması gerekmez mi? CİMER, Adalet Bakanlığı’na Bakanlık Sağlık Bakanlığı’na ve İstanbul CBS’ye iletmiştir. Savcılık muhtemelen örgütlü suçlar bağlamında soruşturma başlatmış olmalı ve Sağlık İl Müdürlüğünden denetim yapılmasını ve savcılığa bildirilmesini istemiştir. Mesele Savcılığa intikal ettikten sonra Sağlık İl Müdürlüğü, 21 Mayıs 2023’te ihbarda bulunarak sorumluluktan kurtulmak istemiştir. Mayıs 2023 öncesi ve sonrası dinlemeler ve delil toplamalar devam etmiştir. Bu süreç 17 ay sonra medyaya yansıtılma gereksinimi duyulmuşsa savcılıktaki bazı savcıların, karşılaştıkları ve aşamadıkları engeller çıkmış demektir” ifadelerini kullandı.