Afyonkarahisar’da deprem riskiyle ilgili açıklamalarda bulunan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, şehirde 4 aktif fay hattının bulunduğuna dikkat çekti. Alüvyon zemin nedeniyle yüksek katlı binaların inşa edilmesinin tehlikeli olduğunu vurgulayan Moriwaki, yerel yönetimlerin 3 katlı binalara izin verilmesini olumlu bir adım olarak değerlendirdi. Ancak, TOKİ projeleri gibi bazı özel alanlarda daha yüksek binaların inşa edilebileceğini belirtti.
Moriwaki, şehrin zemin yapısının kötü olduğunu, bu nedenle büyük depremler olmasa da 6 büyüklüğündeki bir depremin bile ciddi hasara yol açabileceğini söyledi. 2002 yılında yaşanan deprem örneğini hatırlatan uzman, benzer bir olayın tekrarlanabileceğine dikkat çekti.
Afyonkarahisar’daki olası bir büyük deprem hakkında görüşlerini paylaşan Moriwaki, Türkiye genelinde büyük depremler beklemese de zemin yapısının kötü olduğu yerlerde, özellikle 6 büyüklüğünde bir depremin bile ciddi zararlar verebileceğini belirtti. 1998 yılından sonra inşa edilen binaların zemininin daha iyi olması gerektiğini vurgulayan Moriwaki, kaçak binaların varlığını da sorguladı.
Moriwaki, Türkiye ve Japonya’daki her vatandaşın, depremle ilgili hazırlıklı olması gerektiğini ifade ederek, “Deprem ne zaman, nerede ve ne kadar büyük olacak sorusunun yanıtını bilmek mümkün değil. Ancak hazırlıklı olursak, hasarı yüzde 70 oranında azaltabiliriz,” dedi.
Afyonkarahisar’da geçmişte yaşanan büyük depremler, şehirdeki deprem riskinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. 1 Ekim 1995’te Dinar ilçesinde meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki depremde 90 kişi hayatını kaybetmiş, 14.156 bina hasar görmüştü. Dinar’ın çevresindeki köyler de bu depremden etkilenmişti. Bu tür geçmiş örnekler, Afyonkarahisar’daki deprem riskinin ciddiyetini gözler önüne seriyor.