Gündüz, günlük kiralama uygulamasının kiralık konut stokunu azalttığını, komşuluk ilişkilerini zayıflattığını ve ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlıkları artırdığını belirtti. Ayrıca, kiralanan evlerin tekrar kiralanarak bu yöntemin turizm sektöründe yeni bir iş modeli oluşturduğunu vurguladı. Ev sahiplerinin yüksek gelir beklentisiyle evlerini günübirlik kiraya vermelerinin, turizm sektöründe kayıt dışı ekonomiyi ve emlak sektöründe yetkisiz aracılar olarak bilinen “ayakçı”ların sayısını artırdığını ifade etti.
Konut sahibi yabancıların mülklerini kendi vatandaşlarına kiralamalarının bazı bölgelerde kiralık ev fiyatlarını artırdığını belirten Neşet Gündüz, yeni düzenlemelere dikkat çekti. Yeni düzenlemeye göre, konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için önceden bir izin belgesi alınması gerekecek. İzin belgesi olmadan yapılan kiralamalar için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak.
Gündüz, yeni yasayla ilgili şu bilgileri verdi:
“Turizm amaçlı kiralama iznine sahip bir konutu üçüncü şahıslara kendi adına kiralayanlar, her sözleşme için 100 bin lira idari para cezasına çarptırılacak. Mesken olarak kiralanan evlerin turizm amaçlı kiraya verilmesi veya izin belgesi olmadan yapılan kiralamalara aracılık edenler de her sözleşme için 100 bin lira ceza alacak.İzin belgesiz turizm amaçlı kiralamaya devam edenler veya 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yaparak aynı evi bir yıl içinde dört defadan fazla kiraya verenler için ise 1 milyon lira idari para cezası uygulanacak.”