6 yılın sonunda umudunu kaybetti: Atama bekleyen öğretmen yaşamına son verdi

6 yılın sonunda umudunu kaybetti: Atama bekleyen öğretmen yaşamına son verdi

Durgut; öğrencilerine kavuşamadığı, mesleğini yapamadığı ve bin bir emekle aldığı öğretmenlik diplomasını rafa kaldırmak zorunda kaldığı için yaşamaya devam edecek gücü kendinde bulamayan öğretmenlerin sonuncusu oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın atama politikasına göre eğitim fakültesini bitiren öğretmenler atanabilmek için KPSS’ye girmek zorunda. Sınavda derece yapmadıkça mülakat hakkı kazanmaları çok zor olan öğretmenlerin, üniversite ve sınav başarısına rağmen sözlü mülakatı da geçebilmeleri gerekiyor. Mülakat komisyonlarının adil değerlendirme yaptığına dair şüphelerse yıllardır dağılmış değil.

BirGün’den İlayda Sorku’nun haberine göre, Durgut pazar günü askere gidecekti. Annesine kahvaltı edeceğini söyleyen Durgut, 3 katlı evinin en alt katında kendini asarak hayata veda etti.

Durgut’un akrabası olan aynı isimli Hakan Durgut, “6 yıl önce mezun olmuş ve sürekli atanmayı bekleyen bir arkadaşımızdı. Yıllardır atanmayan arkadaşımız zaman zaman buradaki toplum baskısına karşılık ‘Bu yıl da atanamadık, bu yıl da olmadı’ diyen biriydi. Özellikle son 3 yıldır kendi içine kapanıp derdini sıkıntısını söyleyemeyen, umudunu kaybetmiş biriydi.” diyerek Durgut’un içinde bulunduğu psikolojik baskıyı anlattı.

‘ATANMAYAN HİÇBİR ÖĞRETMENİN HAKKI HELAL DEĞİL’

Akraba Durgut, “Pazar günü de askere gidecekti. Sabah kalktığında, kahvaltı hazırlayan annesine ‘Sen hazırlama, ben kendim hallederim’ demiş. Üç katlı evlerinin en alt katında kendini asmış. Hakan’ı bu karanlık düzene teslim eden, yalnız bırakan ve bu düzene destek veren herkes suçludur. Atanmayan hiçbir öğretmenin hakkı helal değildir.” şeklinde konuştu.

Genç öğretmenin kendini alanı olan matematik ile geliştirdiğini ifade eden Durgut, “Üniversiteyi neredeyse aynı zamanda kazanmıştık. Herkes okulu bitirdi, bir şeyler yapmaya başladı ama öğretmenler atama bekliyordu. Bütün intihar eden öğretmenler gibi Hakan da… Herkes çok üzgün burada, ilçede böyle bir hava, bir umutsuzluk, çaresizlik var. Bir şeyler değişmedikçe böyle haberler almaya devam edeceğiz, ediyoruz.” tepkisini gösterdi.

Exit mobile version