Şimşek, gelecek yılbaşından itibaren ticari araçlar için uygulanacak olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi sayesinde 8 milyon aracın 713 milyar liralık akaryakıt tüketiminin dijital ortamda takip edileceğini belirtti. “Sistem sayesinde elle plaka girişi ve bu yolla usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesi engellenerek, akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybının önlenmesi için önemli bir adım atılmış olacak.” ifadelerini kullandı.
Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlamak ve kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele etmek amacıyla birçok düzenleme ve çalışma yürüttüklerini hatırlatan Şimşek, akaryakıt istasyonlarında yapılan satış işlemlerinde vergi güvenliğini sağlamak ve denetim etkinliğini artırmak için istasyonlarda akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara plaka bilgilerinin otomatik tanımlanmasını sağlayacak bir takip sistemi kurma kararı aldıklarını belirtti.
Uygulama Ne Zaman Başlıyor?
Şimşek, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından devreye alınacağını ifade ederek, “Darphane tarafından geliştirilen sistemle, akaryakıt istasyonlarında yapılan akaryakıt satışlarında taşıtların plaka bilgisi yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak güvenli şekilde gönderilecek. Uygulama başlama tarihi olan 1 Ocak 2025’ten itibaren araç plakalarının ödeme kaydedici cihazlara girişi elle yapılamayacak. Zorunluluk getirilen taşıtlar için sistem kapsamında düzenlenmeyen belgeler, vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacak.” dedi.
Bireysel Araçlardan Gönüllü Katılım Bekleniyor
Türkiye’de 2,5 milyon vergi mükellefinin 8 milyon taşıtı bulunduğunu ve bu taşıtların 2,5 milyonunun özel şirketlere ait taşıt tanıma sistemlerini kullandığını belirten Şimşek, şöyle devam etti:
“Özel Taşıt Tanıma Sistemleri üzerinden yıllık yaklaşık 223 milyar lira değerinde akaryakıt alımı gerçekleşiyor. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin tüm ticari taşıtlarda kullanılmasıyla, taşıt tanıma sistemi kullanmayan ve akaryakıt istasyonlarında plakaları sisteme elle girilen 5,5 milyon ticari aracın yıllık yaklaşık 490 milyar lira değerinde akaryakıt alımı yapması öngörülüyor. Vergi mükelleflerine ait 8 milyon aracın tamamının sisteme dahil olmasıyla 713 milyar liralık akaryakıt tüketimi dijital olarak takip ve izleme altında olacak. Akaryakıt sektöründe sadece 2022 yılında 75 milyar lira değerinde usulsüz fiş ve faturalar sebebiyle yıllık en az 15 milyar lira seviyesinde vergi kaybı oluştuğu belirlendi. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin devreye alınmasıyla elle plaka girişi ve bu yolla usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesi engellenerek akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybının önlenmesi için önemli bir adım atılmış olacak.”