80 yıl sonra üretimine izin çıktı! Boyu 2 metreye ulaşıyor, 4 çeşidi bulunuyor! 19 şehirde ekimi yapılıyor

80 yıl sonra üretimine izin çıktı! Boyu 2 metreye ulaşıyor, 4 çeşidi bulunuyor! 19 şehirde ekimi yapılıyor

Konya’da üretimi yapılması için izin verilerek 50 gün önce ekimi gerçekleştirilen kenevir 80 yıllık sürenin ardından ilk kez toprakla buluştu. 20 dekarlık alanda 4 çeşit kenevir üretimi yapılırken bölgedeki su sorununa da dikkat çekildi. Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Mahmut Şenyüz, “Su sorunu her tarafta olduğu gibi bizim bölgemizde de var. Suya çare ararken aklımıza bu geldi. Biz Çumra Anadolu Üretim Pazarlama Kooperatifini kurduk ve arkadaşlarla beraber bu işe başladık. Önceleri herkes bizimle dalga geçti. Biz de şimdi millete bunu gösteriyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Tarım Bakanına özellikle teşekkür ederim” sözlerini dile getirdi.

Bölgede kooperatif kurulması ile birlikte çalışmaların hızlandırılarak Ekim işlemlerinin gerçekleştirildiğini ifade eden Mahmut Şenyüz, arkadaşlarıyla birlikte keneviri incelemek için Samsun’a gittiklerini söyledi. Samsun’da kenevirin artık 19 ilde ekilebildiğini öğrenen Şenyüz, kooperatif olarak hemen bu işe el attıklarını ifade etti. Bu yıl Ar-Ge çalışması yapıldıktan sonra ekim işlemlerinin tamamlandığını ifade eder Şenyüz, daha da yaygınlaşarak sürecin ilerletileceğini vurguladı.

Konya’nın tüm bölgesine üretim çalışmalarını yaymayı planladıklarını dile getiren Şenyüz, tarım bitkilerinin güzel olduğunu belirterek bir rakip olarak değil alternatif ürün olarak kenevir ekimi yapıldığını söyledi. Susuz yetişebilmesi nedeniyle kendilerinin tercih ettiğini ifade eden Şenyüz, şu açıklamalarda bulundu:

“Tarım Bakanlığı desteği ile biz bunu ekmiş bulunuyoruz. Kenevirle ilgili hedeflerimiz Konya bölgesine yayılmasını istiyoruz. Tarım İl Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğüyle beraber 31 ilçenin her tarafında tarımsal sulamada su sıkıntısı var. Bu ürün suyu az tüketiyor. Ekiminden sonra 2 defa sulama yaptık ve boyu şimdiden 2 metreye ulaştı. Bundan sonra muhtemelen bir kere daha sulama yaparız. Ürünün 5 metre büyümesi lazım ve şu anda 2 metrenin üstünde”

80 yıllık sürecin ardından bölgede yeniden kenevir üretmeye başlandığını dile getiren Şenyüz, hasat için biçerdöver aldıklarını belirtti. Kenevirin çiftçiye neredeyse hiçbir masrafı olmadığını aktaran Şenyüz, çiftçiye ciddi anlamda katma değer sağladığını da vurguladı. 1940’lı yıllarda kenevir ekiminin yasaklandığına dikkat çeken Mahmut Şenyüz, cumhurbaşkanının talimatı ile 19 ilde ekime izin verilen ürün kapsamında Konya’nın da 20 il olduğunu aktardı.

Exit mobile version