ABD Başkanlık yarışında ilk canlı tartışma! Biden ve Trump kozlarını paylaştı

ABD Başkanlık yarışında ilk canlı tartışma! Biden ve Trump kozlarını paylaştı

2024 ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Partili Joe Biden ile Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump, ilk canlı yayın tartışmasında bir araya geldi. Trump, program boyunca net bir üstünlük sağlayamazken, Biden da yaşı konusunda endişeleri gideremedi.

Biden ve Trump, CNN’nin Atlanta stüdyosunda sahneye çıkarak birbirlerini selamlamadan ve el sıkışmadan yerlerini aldılar. Jack Tapper ve Dana Bash’in moderatörlüğündeki tartışmada ilk soru ABD ekonomisinin durumu hakkında oldu.

Trump, başkanlığı sırasında ABD’nin tarihteki en büyük ekonomisine sahip olduğunu iddia ederek, “Diğer ülkeler bizi örnek alıyordu. Ancak Kovid-19 pandemisine yakalandık ve 1929’daki Büyük Buhran’a düşmemek için gerekli harcamaları yaptık.” dedi. Trump, Kovid-19’a rağmen ekonomiyi ayakta tuttuklarını savundu ve Biden’ı düzensiz göçmen akını nedeniyle ekonomiyi kötüleştirmekle suçladı. ABD Başkanı Joe Biden ise, Trump yönetiminde ekonominin çöktüğünü ve işsizlik oranının yüzde 50 arttığını belirtti. Biden, “Biz, kaos içinde devraldığımız ekonomiyi toparladık, 15 bin yeni iş imkanı sağladık ve 800 bin yeni üretim pozisyonu oluşturduk,” ifadelerini kullandı.

Düzensiz Göçmenler Gerginliği Artırdı

Ekonomik politikaların yanı sıra kürtaj konusunda da sert tartışmalar yaşandı. Biden ve Trump, ülkedeki düzensiz göçmen sorunu hakkında birbirlerini suçladı. Trump, Biden’ı sınırın güvensizliği ve göçmen akını konusunda eleştirerek, “Bizim zamanımızda sınırlarımız tarihin en güvenli sınırıydı. Şimdi, katillerin, teröristlerin akın ettiği en güvensiz sınır haline geldi.” dedi.

Ukrayna ve Gazze Üzerine Görüşler

Dış politika bağlamında iki adaya Ukrayna-Rusya savaşı ve İsrail’in Gazze’ye saldırıları soruldu. Trump, “Eğer ben başkan olsaydım, bu kriz en başından hiç olmazdı. Eğer başkan seçilirsem daha ofise geçmeden Putin ile Ukrayna arasındaki bu krizi sona erdireceğim.” dedi.

 Trump’ın bu iddialarını saçmalık olarak nitelendiren Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in savaş suçlusu olduğunu, Ukrayna’da engellenmezse diğer NATO ülkelerine de saldıracağını iddia etti.

Gazze konusunda ise Biden, ateşkes müzakereleri için çaba sarf etmeye devam ettiklerini belirtirken, İsrail’e destek verdiklerini ve yoğun nüfuslu alanlarda yüksek kapasiteli bomba sevkiyatını durdurduklarını söyledi. Trump, Biden’ı “İsrail’in işini bitirmesine izin vermemekle” suçladı ve bağımsız bir Filistin’i destekleyip desteklemeyeceği sorusunu geçiştirdi.

Exit mobile version