ABD’li kurumdan çarpıcı anket: Türkler Erdoğan’a ve hükümete güvenmiyor

ABD’li kurumdan çarpıcı anket: Türkler Erdoğan’a ve hükümete güvenmiyor

Sonuçlara göre Türkler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a olumsuz yaklaşıyor, hükümet hakkında ise karışık görüşlere sahip.

Pew Araştırma Merkezi’nin 2024 baharında yaptığı bir anket, yetişkin Türklerin yüzde 55’inin Erdoğan hakkında olumsuz, yüzde 43’ünün ise olumlu görüşe sahip olduğunu gösteriyor.

Bu, 2017’ye göre olumlu görüşte 32 puanlık bir düşüşe işaret ediyor ve buna, Erdoğan hakkında çok olumlu görüşe sahip Türklerin oranında 27 puanlık bir düşüş de dahil.

Genel olarak Türkiye’de yaşayanlar hükûmetlerine sınırlı düzeyde güven duyuyor. Yüzde 51, hükûmetin ülke için doğru olanı yapacağına güvenmiyor.

Yüzde 52, Mayıs 2023’te yapılacak başkanlık seçiminin adil ve doğru bir şekilde yürütüldüğüne güvenmiyor.Her on Türk’ten altısı, hükûmetin gelecekteki doğal afetlere hazırlık için gerekli önlemleri alacağından emin değil.

Yetişkin Türklerin üçte biri ülkelerinde demokrasinin işleyiş biçiminden memnun. Diğer üçte ikisi ise memnuniyetsizliklerini dile getiriyor, bunların arasında hiç memnun olmadıklarını söyleyen yüzde 37’lik bir kesim de var.

Türkiye’de kamuoyu, dış ilişkilerde diğer ülkelere ilişkin genel olarak olumsuz görüşe sahip.

Ankete katılanlar arasında ABD’ye olumsuz bakanların oranı yüzde 80. Bu oran Çin için yüzde 66, Rusya içinse yüzde 65.

Ankete katılanların yüzde 56’sı Türkiye’nin AB’ye üye olmasını desteklerken, yüzde 36’sı üyeliğe karşı çıkıyor. 2017 yılında Türklerin yalnızca yüzde 40’ı AB’ye katılmayı desteklediği ve yüzde 51’i buna karşı çıktığı için bu, büyük bir değişime işaret ediyor.

Exit mobile version