Adana’da sıcak havaları cehennem sıcağına çeviren zorlu süreç başladı. Kurban Bayramı ile birlikte köylüler odun ateşinde pişirilen dut pekmezi için kolları sıvadı. Kozan ilçesinde 1000 rakımlı Münük Mahallesi’n dut ağaçlarında hasat için göreve giden Gök Ailesi odun ateşinde sıcakları aldırmadan kazanları kaynatmaya başladı. Siyah ve beyaz duttan üretilen pekmezler kışın şifa dağıtırken ev ekonomisine katkı sağlıyor.
Bağışıklık sistemine destekleyip karaciğeri koruyan dut pekmezinin Zorlu yolculuğu için kolları sıvayan Ali Gök, sabah ezanı ile birlikte dut hasadına gittiklerini ve odun ateşini yakarak kazanlarda saatlerce kaynatarak dut pekmezi elde ettiklerini söyledi. Ali Gök, “Burada önce süzeriz ardından pekmez olması için 5-6 saat boyunca kaynar. Karaciğer ve bağışıklık için bizler için ilaç olarak tüketiriz. Fazlasını satarız. Köyde kullanımı çoktur. Kilosunu 200 TL’den satıyoruz” dedi. Pekmez yapmanın zorlu ve meşakkatli bir iş olduğunu söyleyen aile üyeleri kışın şifa niyetine bu lezzeti tükettiklerini belirtti.
Dutun yalnızca meyvesi değil yaprakları da şifa kaynağıdır. Özellikle geleneksel Çin tıbbında hipertansiyon tedavisinde kullanılan dut yaprağı kan dolaşımını iyileştirmek amacıyla da sıklıkla tüketilmektedir.