Adına ‘Yitik’ deniyor, sadece Amasya’da bulunuyor! Avrupa’dan geldi, yılda sadece 10 gün görülüyor

Adına ‘Yitik’ deniyor, sadece Amasya’da bulunuyor! Avrupa’dan geldi, yılda sadece 10 gün görülüyor

1892 yılında ilk kez Alman bahçıvan Mühlendorff tarafından toplanarak Avrupa’ya gönderilen “tulipa sprengeri” bilim dünyasında tanıtılması ile birlikte en son 1896’da doğada görüntülendi. Bu bitkinin Anadolu’da varlığının sona erdiği kayıtlara geçerken Avrupa’da az sayıda özel bahçede süs bitkisi olarak varlığını devam ettirdiği görüldü. Gizemli bitkinin çekilmiş olan fotoğrafı ise Türkiye Bitkileri Listesi kitabının kapağına konu oldu.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin lalenin Türkiye’ye gelir getirilmesi için 2016 yılında başlattığı “Yitik Lale Gurbetten Sılaya Dönüyor” adlı projenin sonuçları da oldukça verimli olduğu. İngiltere’den önce İstanbul’daki Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne, ardından anavatanı olan Amasya’ya getirilen yitiklerle soğana ve tohumları TEMA Vakfı’nın Merzifon’daki bahçesine ekildi. Son 3 yıl önce iki çiçek açarken geçtiğimiz yıl açan çiçek sayısı dokuza kadar ulaştı. Bu yıl yeniden çiçek veren soğanların yalnızca 10 gün süreyle görüntülenebildiği belirtildi.

TEMA Vakfı Merzifon Temsilcisi Kadir Acar, “Lalemiz senede 10 gün açıyor. Diğer lale türlerinden farklı olarak onlardan bir ay sonra çiçek açıyor” dedi. Bin kadar lale tohumunu alıp bahçeye ektiklerine değinen Acar, “Gelecekte daha fazla çiçeğimiz olacak. O çiçekleri Amasya, Merzifon, Suluova, Gümüşhacıköy doğasına yayacağız” açıklamalarında bulundu.

Merzifon Kaymakamı Ali Gündoğan ve Belediye Başkanı Alp kargıda Bu yıl açan laleleri gözlemleyerek bilgi aldığı. Merzifon Çevre Platformu Başkanı Lale Comba Kilit, anavatanında toprakla buluşan lalenin göz kamaştırıcı bir güzellikte olduğunu vurguladı.

İHA

Exit mobile version