Ahilik esnafa yol göstermeye devam ediyor!

Ahilik esnafa yol göstermeye devam ediyor!

Her yıl 18-24 Eylül tarihleri arasında Ahilik Haftası kutlanıyor. Ahilik, Anadolu’nun Türkleşmesi ve Müslümanlaşmasına önemli katkılarda bulunmuş köklü bir teşkilat. Ahilik teşkilatının temelleri Ahi Evran Veli tarafından 1200’lü yıllarda atıldı.

Yüzyıllar öncesine dayanan bu teşkilat, göçebe Türk boylarının yerleşik hayata geçişini ve Müslümanlaşmasını sağlayarak, Anadolu’nun sosyal ve ekonomik yapısının güçlenmesinde önemli bir rol oynadı. Ahilik, hem dini hem de mesleki eğitimle esnafa rehberlik eden bir sistem olarak, Anadolu’nun tarihsel gelişiminde önemli rolü bulunuyor.

Anadolu kökenli olan Ahilik, “helal kazanç”, üretimde kalite ve barışa dayalı çalışma prensipleriyle yüzyıllardır esnafa yol göstermeye devam ediyor.

13. yüzyılda Ahi Evran Veli tarafından temelleri atılan bu değerli teşkilat, zaman içinde Balkanlar’dan Orta Asya’ya, Orta Doğu’dan Afrika’ya kadar geniş bir coğrafyada yaşatılmaya devam ediyor.

Ahiliğin temelinde; kardeşlik, cömertlik, doğruluk, dürüstlük, kalite, üretkenlik, ahlak, sanat, akıl ve bilim gibi değerler yer alıyor. Bu değerler, Ahiliğin sadece ekonomik değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel yaşamı da yönlendirmesinde önemli rol oynadı.

Ahiliğin Başkenti Kırşehir’de, 37. Ahilik Haftası bu sene de coşkuyla kutlanacak. Ahiliğin tarihsel ve kültürel önemini vurgulamak amacıyla düzenlenenen etkinliklerde, Kırşehir’in geleneksel değerlerini yaşatmaya ve tanıtmaya devam ediyor.

“Ahiliğin başkenti” olarak bilinen Kırşehir’de, bu köklü geleneğin gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla her yıl Ahilik Haftası kutlamaları düzenleniyor. Bu etkinlikler, Ahiliğin tarihsel mirasını yaşatmayı ve toplumsal değerlerini sürdürülebilir kılmayı hedefliyor.

Exit mobile version