Ali Babacan Çin’de konuştu: Hiçbir ülke sorunları tek başına çözemez

Ali Babacan Çin’de konuştu: Hiçbir ülke sorunları tek başına çözemez

Ali Babacan, toplantıda yaptığı kapsamlı değerlendirmede, Türkiye’nin IMF ile olan ilişkilerine değinirken G-20’den daha fazla yararlanılması gerektiğini vurguladı. ABD ile Çin arasındaki gerilimin pek çok ülkeyi ve geniş bir coğrafyayı olumsuz etkileyeceğini belirtti. Babacan, bu duruma ilişkin olarak şunları söyledi:

“Unutmayalım, toplamı sıfır eden, birinin kaybettiğini diğerinin kazandığı bir oyunun sonu çatışmadır. İlişkileri kazan-kazan odaklı yürütmek gerekir. Bunun için diyalog ve işbirliği mekanizmalarına ihtiyaç vardır.”

Babacan, Çin ile ABD arasında öncelikle ekonomi, teknoloji ve jeopolitik konularda diyalog mekanizmalarının oluşturulması gerektiğini belirtti. Bu mekanizmaların kalıcı ve süreklilik arz eden yapılar olması gerektiğini, hükümetlerin farklı seviyelerde temsil edildiği, iş dünyası, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin de içinde olduğu yapılar kurulmasının önemine değindi.

Babacan, uluslararası finansal mimarinin geleceği açısından 10 başlığa dikkat çekti :

G20’den daha fazla yararlanmak zorundayız diyen Babacan, “Bu konuları çalışırken finansal istikrarla, sosyal koruma ağlarının bir arada ele alınması. Bazen istikrar için alınan tedbirler geniş kesimlerin büyük sıkıntılar çekmesine sebep oluyor. Makro finansal istikrar uğruna milyonların yoksullaşmasına izin verilmemeli.” dedi.

Exit mobile version