Amasya Genelgesi’nin 105. yıldönümü

Amasya Genelgesi’nin 105. yıldönümü

Samsun’daki çalışmalarını bitirip Havza’ya geçen Mustafa Kemal, Amasya Müftüsü Hacı Tevfik Efendi’ye telgraf göndererek Amasya’ya gelmek istediğini bildirdi.

Hacı Tevfik Efendi’den “Amasya halkı vatan, din ve devlet yolunda mücadele edenleri bağrına basmakla müftehir olacaktır” cevabını alan Büyük Önder, şehrin girişinde Hacı Tevfik Efendi ve vatandaşlar tarafından coşkuyla karşılandı.

Mustafa Kemal, Hacı Tevfik Efendi’nin “Beldemize hoş geldiniz Paşa. Bütün Amasya emrinizdedir. Gazanız mübarek olsun” sözlerinden son derece memnun oldu.

Ardından Saraydüzü Kışlası’nda 20. Kolordu Komutanı Ali Fuat Paşa ve “Hamidiye kahramanı” olarak tanınan eski Bahriye Nazırı Hüseyin Rauf Bey, 3. Kolordu Komutanı Refet Bey, Kurmay Yarbay Arif Bey, eski İzmit Sancak Beyi İbrahim Süreyya Bey, Yüzbaşı Osman Nuri, Tufan Bey, Yedek Teğmen Recep Zühtü, Efganlı, Teğmen Abdurrahman, Maliye Müfettişi Arif Bey, Erzurum 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa, Yıldırım Kıtası Müfettişi Mersinli Cemal Paşa, Edirne’de 1. Kolordu Komutanı Cafer Tayyar Bey’in de telgraf vasıtasıyla katıldığı genelge görüşmeleri, 21 Haziran’da başladı.

Ertesi sabaha kadar devam eden görüşmelerin ardından dünyaya vatanın bütünlüğünün ve milletin istiklalinin amaçlandığı güçlü şekilde duyuruldu.

“Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” cümlesi, alınan bütün kararların özeti oldu. Bağımsızlığa giden yolda çok önemli bir adım olan Amasya Genelgesi, Milli Mücadele’nin yol haritasını ortaya koydu.

Amasya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Evsile, Amasya Tamimi’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin doğum belgesi olarak kabul edildiğini söyledi.

Amasya’nın, Atatürk ile Milli Mücadele’nin lider kadrosunun Anadolu’ya çıkışından sonra ilk defa bir araya geldiği yer olduğuna işaret eden Evsile, “Atatürk ve beraberindekiler, 12 Haziran 1919’da Amasya’ya gelmişler. 19 Haziran’da da Ankara’daki 20. Kolordu Komutanı Ali Fuat Paşa ile Rauf Bey, Ankara’dan hareketle Amasya’ya gelmiş ve burada toplanmışlar.” dedi.

Yaptıkları durum değerlendirmesi sonucunda 22 Haziran 1919’da Amasya Tamimi olarak bilinen belgeyi yayımladıklarını hatırlatan Evsile, şöyle devam etti:

Exit mobile version