Android Deprem Uyarı Sistemi Malatya depremi öncesi görevini yaptı: Saniyeler önce haber verdi

Android Deprem Uyarı Sistemi Malatya depremi öncesi görevini yaptı: Saniyeler önce haber verdi

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, yaşanan 6.0’lık depreme ilişkin ANKARAGÜNDEM’a konuştu: ‘Büyük Malatya fayıyla bağlantılı değil’

Malatya’daki depremde, Android Deprem Uyarı Sistemi’nin etkinliği ön plana çıktı. Bu sistem, akıllı telefonların içindeki sensörler aracılığıyla sismik dalgaları algılayarak, deprem dalgalarının hızını ve büyüklüğünü belirliyor. Kullanıcılara, deprem anında uyarı mesajı göndererek hızlı bir şekilde tedbir almalarını sağlıyor. Malatya depremi sırasında bu sistem, birçok kişinin anında haberdar olmasını ve güvenli bir yere geçmesini sağladı.

Android Deprem Uyarı Sistemi’nden faydalanmak için kullanıcıların öncelikle kablosuz veya veri bağlantısını açık tutmaları gerekiyor. Sistemi etkinleştirmek için şu adımlar izlenmelidir:

Bu sistem, bulunduğunuz bölgedeki depremler için uyarılar gönderebilir. Ancak, bazı durumlarda uyarı alabilir, fakat sarsıntıyı hissetmeyebilirsiniz. Uyarılar, sarsıntı başlamadan önce, sırasında veya sonrasında gelebilir.

2020 yılında Google, dünyanın en büyük deprem algılama sistemini devreye almaya başladı. İlk başta yalnızca ABD’de sunulan bu sistem, kısa süre önce Yunanistan ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde de kullanılmaya başlandı. Türkiye, Filipinler, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’da da devreye alınan sistem, kullanıcıları depremlerden saniyeler önce uyararak, daha güvenli bir yere geçmelerine yardımcı olmayı hedefliyor.

Exit mobile version