Ankara’nın ‘Yeşil Altını’ deniyor, kapış kapış alınıyor! Dünya markası olmayı sonuna kadar hak ediyor

Ankara’nın ‘Yeşil Altını’ deniyor, kapış kapış alınıyor! Dünya markası olmayı sonuna kadar hak ediyor

Çubuk turşusu, Çubuk Belediyesi ve Ankara Kalkınma Ajansı işbirliğiyle kurulan Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi’nde üretiliyor. Yaz aylarında yapılan üretim, sonbahar ve kış döneminde raflarda yerini alarak tüketicilere sunuluyor. Salatalık turşusu en popüler seçenek olurken, lahana, patlıcan, havuç, mısır, mandalina ve muz gibi 40 farklı çeşit de üretiliyor.

Çubuk turşusu, 2008 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan (TÜRKPATENT) coğrafi işaret tescili aldı. Bu sayede, Çubuk turşusunun kalitesi ve özgünlüğü resmen tanınmış oldu. Ayrıca, Avrupa Birliği’ne de tescil başvurusu yapıldığı bildirildi.

Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, turşunun yalnızca Türkiye’de değil, ABD, Rusya, Suudi Arabistan, Almanya, Fransa, İtalya, İsviçre ve İngiltere gibi 15 ülkede de popüler hale geldiğini belirtti. “Hedefimiz, Çubuk turşusunun tüm dünyada tanınan bir marka olmasıdır,” diyen Demirbaş, yurtdışı satışlarının da her geçen gün arttığını ifade etti.

Çubuk turşusu, özellikle “Toros tipi salatalık”lar ile yapılmakta ve bu salatalıkların kaynak sularıyla beslenmesi lezzetini artırıyor. Su, tuz ve sirke oranlarının yanı sıra defne yaprağı, dereotu ve sarımsak gibi doğal aromalar da turşunun kalitesine katkı sağlıyor.

Ankara Kalkınma Ajansı desteğiyle kurulan tesis, aynı zamanda eğitim ve tanıtım faaliyetlerine de ev sahipliği yapıyor. Gülden Tosun, “Salatalık turşusunun yanı sıra bu yıl sarımsak turşusu da üretmeye başladık. Mevsiminde yetişen sebze ve meyveler kullanarak tamamen doğal yöntemlerle ürünler üretiyoruz,” dedi.

Exit mobile version