Araplar ve Ruslar Türkiye’nin kapısına dayandı! Daha biz bile yemeden hepsini aldılar: Üretici ürün yetiştiremiyor

Araplar ve Ruslar Türkiye’nin kapısına dayandı! Daha biz bile yemeden hepsini aldılar: Üretici ürün yetiştiremiyor

Mayıs ayında zor bulunan meyveler arasında yer alan kirazda ilk hasat tamamlandı. Tarlada kilosu 150 TL ile 250 TL arasında değişen bir fiyat ile satışa çıkarılan kirazlar geçtiğimiz yıla oranla %50 daha yüksek röportaj sağlıyor. Fiyatların yüksek olması ve yabancı ülkelerin ilgisi çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Türkiye’de satışa çıkarılmayan ürünler özenle paketlendikten sonra yurt dışına gönderilmek üzere hazır hale getiriliyor.

Türkiye’de ilk hasat süreci tamamlanırken Körfez ülkeleri ve Rusya toplanan tüm mahsulleri satın aldı. Kirazlar için bir hafta öncesinden ödeme yapan ve Tonlarca sipariş alan Arap ülkeleri kirazlara en çok ilgi gösteren coğrafya olarak dikkat çekmektedir.

Tadı ve iriliğinin yanı sıra etli yapısı ile de öne çıkan kirazlar Manisa’nın Sancaklıbozköy Mahallesinde daldan tek tek toplanıyor. Yıllardır üreticilik yapan Hüseyin Çimen, erkenci kiraz hastalığını tamamladıklarını söyledi. İhracat bölümüne geçtiklerini belirten Çimen, Salihli ve Napolyon cinsi kiraz hasadının başladığını belirterek üretimin hızla devam ettiğini söyledi. Bu yıl rekoltenin düşük olduğunu belirten Çimen, kalitenin iyi olduğunu belirterek hava şartlarının da iyi gittiğini söyledi.

Kirazda 15 günlük hasadın tamamlandığını dile getiren Çimen, toplan ürünlerin uçaklarla gönderildiğini söyledi. Normal ihracat için kolları sıvadıklarını belirten Çimen, mal fiyatların bu şekilde gitmesi durumunda herhangi bir sıkıntı yaşamayacaklarını belirtti. Geçtiğimiz yıl toplanan ürünlerin üçte birinin işçi maliyetine gittiğini aktaran Çimen, şimdilerde maliyeti beşte biri düştüğünü aktardı. Çimen, fiyatların yüksek olmasına rağmen ihracat rakamlarının iyi gittiğini ve memnun olduğunu ifade etti.

Bölgede yetişen meyve alımlarını gerçekleştiren Tüccar Birol Aydoğdu ise, “Burada iç piyasa ve ihracat ağırlıklı olarak bulunan tüccarlarımız günlük hasat edilen kirazları almakta. Salihli ve Napolyon cinsi kirazlarımız başta olmak üzere bu bölgede kiraz hasadı devam ediyor” sözlerini dile getirdi.

Exit mobile version