Arıcılar da isyan ediyor: Kovan başı 60 lira destekle Türkiye arıcılığı desteklenemez!

Arıcılar da isyan ediyor: Kovan başı 60 lira destekle Türkiye arıcılığı desteklenemez!

Türkiye’de 4 bin 319 endemik bitki bulunduğunu belirten Şahin, bu kapsamda ülkenin Avrupa’daki bitki varlığına tek başına sahip olduğunu vurguladı.

9,2 milyon arılı kovan varlığıyla Türkiye’nin bu alanda dünyada 3. sırada olduğunu, yılda ortalama 115 bin ton bal üretimi yapıldığını belirten Şahin, 27 alt bal türünün 6’sı Türkiye’de, 8 ekotipin var olduğunu söyledi. Türkiye’nin 10 ton propolis üreten bir ülke konumunda olduğunu kaydeden Şahin, “Bunun yanında 9 ay arıcılık yapılabilecek iklimsel potansiyele sahibiz.” dedi.

Şahin, ıslah çalışmalarının 7 bölgede de bitirildiğinin ifade ederek, çam, kestane, narenciye, geven, pamuk, ayçiçeği gibi 7 bal türünün kimliklendirilme faaliyetlerinin sonuçlandırıldığını aktardı.

Bal ürünlerinde tağşişle ilgili projeleri bitirdiklerine dikkati çeken Şahin, bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığına nükleer manyetik rezonans (NMR) alınmasıyla ilgili görüşlerini sunduklarını

Şahin, Türkiye’nin bir tarım ve hayvancılık ülkesi olduğunu anımsatarak, arıcılığın da tarımın vazgeçilmez bir unsuru olması gerektiğini vurguladı.

Dünyanın her geçen gün doğal kaynakların yok edildiği ve var olanların da tahribata uğradığı bir süreci yaşadığını dile getiren Şahin, her yıl yaklaşık 150 bitki ve hayvan türünün yok olduğunu kaydetti.

Bal arılarının ekosistem için önemli bir canlı olduğunu belirten Şahin, arıların tozlaştırıcı özelliği sayesinde tarım ve hayvancılığın vazgeçilmezi olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Her geçen gün dünyada nüfus artmakta, tarım arazileri azalmaktadır. Bunun neden olduğun gıda krizine ancak arılar umut ışığı olabileceğini ifade ediyoruz. Salgın hastalıklar için arı ürünlerinin tüm dünyada umut ışığı olduğunu unutmamalıyız.”

Şahin, arıcıların çok zor koşullarda üretim yaptıklarına da dikkati çekti.

Tarım sektöründekilerin bilinçsizce kullandıkları ilaçlar sebebiyle her yıl binlerce arı kolonisinin yok olduğunu vurgulayan Şahin, dünyadaki küresel iklim değişikliğinin yaratacağı krizin ciddiye alınmadığını savundu.

Exit mobile version