Kastamonu’nun Merkez Eymür köyünde çiftçilik yapan Kenan Erkan Çevikoğlu, daha önce arpa ve buğday ektiği arazisine pandemi sürecinde katma değeri yüksek olan çilek ekimi gerçekleştirdi. Verimden memnun kalan Çevikoğlu arazisine bu kez de böğürtlen dikme kararı alınca Tarım ve Orman Bakanlığı teşvik ve sözleşmeli dikimleriyle ilk etapta 6,5 dekarlık alanda ekim işlemini gerçekleştirdi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın özel izniyle yurt dışından getirilen böğürtlen fidanları toprakla buluştu. 40 dekarlık alanda dikilen böğürtlen fidanları 2-3 yıl içerisinde 80 ton ürün verir hale geldi. Üretici ürünleri satmak için Ankara’da bir firma ile anlaşma gerçekleştirdi.
2 yıl içerisinde 80 ton ürün hasat etmeyi bekleyen Çevikoğlu, atalarından kalma topraklarda daha önce arpa ve buğday üretimi yaptığını söyledi. Pandemi sürecinde bolca boş vakti olduğunu dile getiren Çevikoğlu, katma değerli ürün olarak çilek ekimi yaptığını söyledi. Daha sonra ahududu ve böğürtlen üretmek için çalışmalar başlattığını ifade eden Çevikoğlu, bakanlık tarafından verilen özel izin ne yurt dışından getirmiş olduğu fidanları toprakla buluşturduğunu aktardı.
Böğürtlen dikmeyi 2 sene önce başladıklarını ifade eden Çevikoğlu, Bu yıl 15 ton civarında bir böğürtlen toplandığını belirtti. 2 yıl içerisinde bu rakamların 80 tona ulaşmasına hedeflediklerini dile getiren Çevikoğlu, “ Bu yurt dışından getirmiş olduğumuz fidanın özelliği hem haziran ayında hem de ekim ayında hasat etmemizdir. Normalde Türkiye’deki hasat ayı Ağustos’tur. 6,5 dekarlık bir alanda böğürtlen dikimini tamamlamıştık. Şu anda 40 dekarı tamamlıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığının yeni geliştirmiş olduğu, yeni başlatmış olduğu sözleşmeli üretim modeliyle ürettiğimiz tüm ürünleri Ankara’da bir firmaya göndereceğiz” sözlerini dile getirdi.