YÖK’te düzenlenen 259. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda konuşan Özvar, nitelikli yükseköğretime adil erişim sağlamak amacıyla çalıştıklarını belirtti. Devletin yükseköğretime yaptığı büyük yatırımlar sayesinde bu yıl üniversitelerde 1 milyonu aşan kontenjan oluşturulduğunu ifade eden Özvar, yükseköğretime erişim talebinin güçlü bir şekilde devam ettiğini vurguladı.
109 Üniversite TYÇ Logosunu Kullanabilecek
Özvar, bu yıl ilk kez Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosunun Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacağını belirterek, şu anda 109 üniversitenin 898 programının TYÇ logosunu kullanma hakkına sahip olduğunu söyledi. TYÇ logosunun, mezunların diplomalarının yurt dışında tanınmasını ve istihdam imkanlarının artmasını sağladığını ifade etti.
İstihdam Bağı Azalan Programların Kontenjanları Azaltılıyor
Özvar, istihdama duyarlı programların kontenjanlarının artırılacağını, istihdamla bağı azalan programların ise kontenjanlarının kademeli olarak azaltılacağını belirtti. Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı açık öğretim programlarına sadece 35 yaş üstündeki öğrencilerin kayıt yaptırabileceğini açıkladı.
Bazı Programlarda Kontenjan Düşürüldü
Özvar, mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimlere özgü bazı programlarda eğitim-öğretim kalitesini artırmak amacıyla kontenjanların düşürüldüğünü belirtti. Devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını ve vakıf üniversitelerinin de istihdama duyarlı programlara yönelmesi gerektiğini ifade etti.
Uluslararası Öğrenciler İçin Mevzuat Çalışması
Özvar, 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı ile uyumlu olarak Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi hazırlık çalışmalarına başladıklarını duyurdu. Uluslararası öğrenci hareketliliğine yönelik güçlü bir mevzuat çalışması yapıldığını ve bu düzenlemelerin üniversitelerin üretkenliğini artıracağını söyledi.
Türkçe Öğretimi Merkezlerine Akreditasyon