Ayhan Bora Kaplan davası Meclis gündeminde: Savcılığın kritik belgesi firari Sertçelik’in eline nasıl geçti?

Ayhan Bora Kaplan davası Meclis gündeminde: Savcılığın kritik belgesi firari Sertçelik’in eline nasıl geçti?

Sözcü’den Saygı Öztürk’ün aktardığına göre; Meclis Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’nun CHP’li üyesi Kılınç, Kaplan davası ve gizli tanık Sertçelik’in firarına ilişkin şu soruları yöneltti:

1-Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden Ayhan Bora Kaplan Suç Örgütü davasında gizli tanık olarak Tanık Koruma Programı kapsamında olan ve ev hapsinde elektronik kelepçe takılı olmasına rağmen Serdar Sertçelik (SS), yurtdışına nasıl kaçtı, firarı niçin önlenemedi?

2-SS’nin yurtdışına kaçmasına yardım eden resmi ve sivil kişiler tespit edildi mi, suç örgütü şüphelisinin firar etmesine yardım eden yargı mensupları ve Adalet Bakanlığı görevlileri var mı?

3- SS, “konutu terk etmeme” önlemlerini kaç kez ve hangi tarihlerde ihlal etti, Bakanlığınıza bağlı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ve Elektronik İzleme Şube Müdürlüğü görevlileri tarafından tutanak tutuldu mu? SS’nin “konutu terk etmeme” tedbirlerini ihlal etmesi tutanak altına alınmamışsa neden alınmadı, alınmışsa hangi işlemler yapıldı?

4-Ev hapsinde bulunan SS, 20 Kasım 2023 tarihinde saat 05.30’da Ankara’da gittiği bir restoranda silahlı kavgada iki ayağından vuruldu, kaldırıldığı hastanede ayağı alçıya alındı. SS’ye, “konutu terk etmeme” tedbirlerini ihlal ettiği, kaç saat sonra Adalet Bakanlığı Elektronik İzleme Şube Müdürlüğü görevlileri tarafından saptandı, ne gibi işlemler yapıldı?

5-SS’nin, “konutu terk etmeme” önlemlerini ihlal ettiği ortaya çıkmasına rağmen neden hakkında tutuklama kararı verilmedi?

6-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, firari gizli tanık SS hakkında, lokantada ayaklarından vurulmasından bir gün sonra Mahfuz Tatar’ın öldürülmesiyle ilgili gözaltı kararı verdi. Bu kişinin iki ayağının alçıya alınmasını gerekçe gösteren Savcılık, bu kez ‘Adli kontrol ve elektronik kelepçe takılması koşuluyla SS’nin ifadesinin evinde avukat gözetiminde alınması’ talimatını verdi. Savcılık, ifadesi alınan SS, ertesi gün gözaltına alınarak adliyeye getirilmesi talimatını polise gönderdi. Savcı, neden adli kontrol ve elektronik kelepçe kararı verdiği SS hakkında ertesi gün gözaltı kararı verdi? Yurt dışına kaçabilecek kadar ciddi bir yaralanması olmadığı anlaşılan SS, neden yaralanması gerekçe gösterilerek evine gönderildi?

7-Ayhan Bora Kaplan (ABK) Suç Örgütünün iki numaralı ismi olduğu belirtilen SS, 7 Ekim 2023 tarihinde KKTC’den Ankara’ya gelerek ifade verdi. Hakkında ağır suçlamalar olan SS, neden etkin pişmanlıktan faydalandırılmak yerine gizli tanık yapılarak denetimli serbestlik kapsamına alındı?

8-Türk Ceza Kanunu’na göre yükümlü, kasten elektronik izleme araçlarına zarar vermesi halinde, (örneğin elektronik kelepçeyi kırması) kamu malına zarar verme suçunu işlemiş olacaktır. SS elektronik kelepçeyi kaç kez çıkardı, hakkında kamu malına zarar verme suçundan soruşturma ya da dava açıldı mı?

Exit mobile version