Baba kız bir oldu devlet arkalarında durdu! 10 kovanla başlayan serüven 1000’e çıktı: “Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz”

Baba kız bir oldu devlet arkalarında durdu! 10 kovanla başlayan serüven 1000’e çıktı: “Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz”

Aydın Bağlam, 1996 yılında Tarım ve Orman Bakanlığının ORKÖY Projesi kapsamında 10 kovan alarak arıcılığa başladı. Arıcılıkta kendini geliştiren Bağlam, 2013 yılında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)’na başvurdu ve yüzde 65 hibe desteği alarak 500 kovan, güneş enerjisi paneli ve bal süzme makinesi temin etti. Bu destek, Bağlam’ın üretim kapasitesini artırarak işini büyütmesine yardımcı oldu.

2020 yılında, hemşirelik bölümü mezunu kızı Eylem Bağlam, babasının arıcılık işine katılarak TKDK’ye yeni bir proje sundu. Projenin kabul edilmesiyle, toplamda 1000 kovana ulaşan aile, Muş ve Bitlis’in verimli yaylalarında ürettikleri balı Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyor. Eylem Bağlam, arıcılığın babasının işini sürdürmenin ötesinde, kendi geleceği için de büyük bir önem taşıdığını belirtti.

Aydın Bağlam, devlet desteği olmadan bu kadar büyük bir işletme kurmanın mümkün olmayacağını vurguladı. “Muş’un florası zengin ve havası temiz. Farklı illerden gelen arıcılar, burada konaklıyorlar ve iyi verim alıyorlar. Arıcılık, bacasız fabrika demektir. Devlet destekleriyle bu işin yapılması büyük bir fırsat. Kızımla birlikte çalışmak benim için büyük bir mutluluk” şeklinde konuştu.

Eylem Bağlam, Muş Alparslan Üniversitesinden hemşirelik bölümü mezunu olduktan sonra babasının işletmesinde çalışmaya başladı. Arıcılık işinin kendisine büyük bir tatmin sağladığını belirten Bağlam, “Ev hanımları da bu işten faydalanabilirler. Devlet destekleri sayesinde aile gelirine katkıda bulunabilirler. Atanmayı bekliyorum fakat arıcılıktan kopmayacağım,” dedi. Babasıyla sabah erken saatlerde arıların bakımını yapıp, bal hasadını gerçekleştirdiklerini ekledi.

TKDK Muş İl Koordinatörü Bünyamin Süne, 2012’den bu yana Muş’ta 108 arıcılık projesine destek verdiklerini ve toplamda 17 milyon 503 bin lira proje tutarı ile 11 milyon liraya yakın hibe desteği sağladıklarını bildirdi. Süne, Eylem ve Aydın Bağlam’ın başarı öyküsünün, diğer çiftçilere örnek olduğunu ve arıcılık sektöründe önemli adımlar attıklarını belirtti.

Exit mobile version