Bahçeli doğruyu söyledi – Taha Akyol

Bahçeli  doğruyu söyledi – Taha Akyol

Ama ister istemez insanın aklına geliyor; Bahçeli’nin DEM hakkındaki eski sözleri, hatta DEM’i kapatmıyor diye AYM’ye yaptığı hakaretler?!.

Bahçeli sabahki grup konuşmasında, Sinan Ateş davasının siyasallaştırılmış olmasını eleştiren Özgür Özel’e “Özgür Özel sana diyorum, iddiaların aynen şahsın gibi çürüktür” diye konuşmuştu. Akşamki resepsiyonda ise Özel’e şöyle dedi:

“Birbirimizi kırmıyoruz inşallah. Üzülme! Bazen siyaseten söylememiz gerekenler oluyor.”

Bahçelinin bu sözleri doğrudur, siyasi tarihimizin özeti gibidir: Tabanları motive etmek veya karşı tarafı etkisizleştirmek için “söylenmemesi gereken” sözler söylenmekte, hatta hain suçlamalarını yapılmaktadır.

Devlet Bahçeli’yi “Ülkücü Asistanlar” döneminden tanırım. Son derece nazik, kibar, saygılı bir insandı. DEM’le tokalaşan, Özel’le konuşan MHP lideri, o Bahçeli’ydi.

Merhum Ecevit ve merhum Mesut Yılmaz’dan, “Bahçelinin çok kibar bir insan olduğunu” defalarca duymuştum. Kafalarındaki sert “Ülkücü” imajından çok farklı olması onlarda güzel bir sürpriz etkisi yapmıştı.

Fakat bizim gibi ülkelerde… “Vurduğu yerden ses getiren lider” kültü ve “lidere mutlak itaat” kültürü zamanla insanları nasıl da değiştirebiliyor?.. Bugün Bahçeli deyince akla gelen sert, müsamahasız, yüzü gülmez bir lider tipidir. DEM’le tokalaşan, Özgür Özel’le konuşan Bahçeli, eski Bahçeli idi, yüzü gülüyordu, nezaketten, yumuşamadan bahsediyordu. Halbuki “lider Bahçeli”, Erdoğan’ın yumuşama, normalleşme girişimine nasıl öfkeyle karşı çıkmıştı, değil mi?

Benim fikir ve değerler dünyamın mimarlarından merhum Ali Fuat Başgil’in şu sözünü, ömrüm oldukça zaman zaman okurlarıma hatırlatmaya devam edeceğim:

Siyaset, insan ihtiraslarının en çok kabardığı bir sahadır.” (Vatan, 20 Ocak 1949)

Çünkü siyaset, büyük bir prestij ve güç kazandırıyor, bu da ihtirasları körüklüyor. Öyleyse iktidarın kuvvetler ayrılığı, anayasal denetim gibi kural ve kurumlarla sınırlandırılması, siyasetin “ihtirasları en çok kabartan” bir faktör olmasının önlenmesini savunuyordu Başgil. Hâlâ başaramadık bunu.

Exit mobile version