Bakan Tunç: Ceza adalet sisteminin caydırıcılığı güçlendirilecek

Bakan Tunç: Ceza adalet sisteminin caydırıcılığı güçlendirilecek

Bakan Tunç, yargı bağımsızlığı ve güvenilir adaletin sağlanması için son 22 yılda büyük çabalar sarf edildiğini ifade etti. Tunç, bu süreçte temel kanunlarda yenilikler yapıldığını ve yeni ihtiyaçlara uygun olarak düzenlemelerin devam ettiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye’deki yargı teşkilatında 25 bin hakim ve savcı görev aldığını belirterek, bu sayının artması gerektiğine dikkat çekti. Yargı çalışanlarının karşılaştığı iş yükünü hafifletmek ve hizmet kalitesini artırmak için çalışmalar yapıldığını söyledi.

Tunç, adliye binalarının sayısının 78’den 379’a çıkarıldığını, ancak fiziki mekanların iyileştirilmesinin yargı kalitesine katkı sağlayacak önemli bir adım olduğunu belirtti. Bakan, 2002 yılında 9 bin hakim ve savcı bulunurken, bugün bu sayının 25 bine yakın olduğunu aktardı ve artan iş yüküne oranla hakim ve savcı sayısının daha da artırılmasının gerektiğini ifade etti. Ayrıca, yargı teşkilatında yapılan bu fiziksel iyileştirmelere devam edileceğini söyledi.

Adalet Bakanı Tunç, Hukukun Üstünlüğü Endeksi hakkında da eleştirilerde bulunarak, “Bu endeks objektif kriterlere dayanmıyor” dedi. Tunç, Dünya Adalet Projesi tarafından hazırlanan endeksin, Türkiye’nin gerçekleştirdiği hukuk reformları ve uygulamaların doğru bir şekilde yansıtılmadığını belirtti. Türkiye’nin hukuk devleti olma ve demokrasi konusunda önemli ilerlemeler kaydetmesine rağmen, sıralamada ülkemizin 117. sırada yer aldığını vurguladı.

Tunç, AİHM ve AYM kararlarına uyum konusunda Türkiye’nin olumlu bir performans sergilediğini ifade etti. AİHM’in ihlal kararlarına uyum oranının Türkiye’de yüzde 89,66 olduğunu, Avrupa Konseyi ülkelerinin ortalamasının ise yüzde 78,97 olduğunu belirtti. Ayrıca, AYM’nin 101 ihlal kararı dışında, alınan diğer kararların çoğunlukla yerine getirildiğini söyledi.

Bakan Tunç, toplumda var olan “cezasızlık algısı” ile ilgili yaptığı açıklamada, “Özellikle cezaların alt sınırındaki düzenlemeler cezasızlık algısına yol açtığını görüyoruz”** dedi. Bu algıyı kırmak adına ceza muhakemesi kanununda bazı değişikliklerin gündemde olduğunu belirten Tunç, “Buradaki caydırıcılığı sağlayacak taslak çalışmamız var.” şeklinde konuştu. Ayrıca, 2 yılın altındaki suçlarda tutuklama yasağı ve denetimli serbestlik gibi uygulamalara dair yeni düzenlemelerin yapılacağı bilgisini verdi.

Exit mobile version