Bakan Uraloğlu duyurdu: Boğaz geçiş ücretlerinde yeni düzenleme: 1 Temmuzdan itibaren geçerli!

Bakan Uraloğlu duyurdu: Boğaz geçiş ücretlerinde yeni düzenleme: 1 Temmuzdan itibaren geçerli!

1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni düzenleme kapsamında, gemi başına alınacak ücret Altın Frank üzerinden 5.07 dolar olarak belirlendi. Bakan Uraloğlu, bu güncelleme ile Türkiye’nin döviz girişinin artırılmasının hedeflendiğini ve boğazlardaki deniz emniyetinin güçlendirilmesine katkı sağlanacağını vurguladı.

Bakan Uraloğlu’nun açıklamalarına göre, Türk Boğazları’ndan geçen gemilerden alınan ücretler son olarak 1983 yılından bu yana ilk defa 7 Ekim 2022 tarihinde güncellenmişti. Bu tarihten itibaren ücretler, sabitlenmiş 0.80 dolardan 4.08 dolara yükseltilmişti. 1 Temmuz 2023 tarihinde ise bu ücretler 4.42 dolara çıkarılmıştı. Şimdi ise yeni güncelleme ile ücretler 5.07 dolara çıkarılmış olacak.

Montrö Türk Boğazları Sözleşmesi çerçevesinde, Türk Boğazları’ndan geçen gemilerden sağlık denetimi, fener hizmeti ve tahlisiye hizmeti kapsamında ücret alındığını belirten Uraloğlu, bu ücretlerin hesaplanmasında gemilerin net tonajının (NRT) ve Altın Frank üzerinden endekslenen birim maliyetin baz alındığını açıkladı.

Bakanlık, Türk Boğazları üzerinden sağlanan gelirin artırılması ve deniz güvenliğinin güçlendirilmesi amacıyla önümüzdeki yıllarda da ücret düzenlemelerine devam edileceğini belirtti. Bu düzenlemelerin, Türkiye’nin uluslararası deniz trafiğine hizmet veren önemli bir nokta olan Türk Boğazları’nın sürdürülebilir yönetimine katkı sağlaması hedeflenmektedir.

Exit mobile version