Yumaklı, sahipsiz hayvanlarla ilgili yapılan harcamaların kontrol altına alınması için belediyelere belirli kurallar getirildiğini de vurguladı. Buna göre, belediyeler sahipsiz hayvanların bakımına yönelik harcamaları için kesinleşmiş bütçe gelirlerinden pay alacak. Bu payın üzerinde yapılan harcamalar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geri aktarılacak. Yumaklı, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Belediyelere, sokak hayvanlarının bakımına yönelik, kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinden pay ayrılması zorunluluğu getirildi. Bu payın üzerinde harcama yapılması durumunda, fazla tutarın yüzde 40’ı Hazine ve Maliye Bakanlığınca ilgili belediyeye aktarılacaktır.”
Ayrıca, Bakan Yumaklı, Bakanlıklarının sahipsiz hayvanlarla ilgili faaliyetler için 1,8 milyar TL bütçe ayırdığını belirtti:
“Bakanlığımız, hayvan bakım evi yapımı için orman arazilerinin tahsisinin yanı sıra sahipsiz hayvanlarla ilgili faaliyetlerin desteklenmesi için 2025 yılında 1,8 milyar bütçe ayrılmıştır.”
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ile ilgili de açıklama yapan Bakan Yumaklı, kayıtlı çiftçi sayısının 2001 yılından bu yana artış gösterdiğini belirtti. ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısı 2023 itibarıyla 2,2 milyon oldu ve ekili alanlarda önemli bir artış kaydedildi. Bakan, ayrıca ÇKS’ye kayıtlı olmayan çiftçilere yönelik yeni düzenlemeler yapıldığını ifade etti.
Bakan Yumaklı, hayvancılık desteklerinin arttığını ve özellikle kadın ve genç çiftçilere yönelik desteklerin daha fazla olduğunu belirtti. Ayrıca, Et ve Süt Kurumu’nun dövizle hayvan satışı yapmadığını ve üreticilerin maliyetlerini dikkate alarak satışların gerçekleştirildiğini söyledi. Yumaklı, bu konuda şu açıklamayı yaptı:
“Et ve Süt Kurumu’nun dövizle hayvan satışı söz konusu değildir. Hayvan satışlar, yetiştiricilerin maliyeti dikkate alınarak yapılıyor.”