Bayramda çalışanlar dikkat! Birçok çalışan bunu bilmiyor, o kişiler ne kadar ücret alacak?

Bayramda çalışanlar dikkat! Birçok çalışan bunu bilmiyor, o kişiler ne kadar ücret alacak?

Resmi tatillerde çalışanlara, normal maaşlarının yanı sıra ek ücret ödenmesi zorunludur. Takvim’den Çığıl Ön Yener’in haberine göre, resmi tatilde çalışanlar, çalıştıkları her gün için bir günlük ücret daha alacaklar. Resmi tatillerde 1 saat bile çalışmak, tam gün çalışılmış sayılıyor. Bayram tatili işçinin haftalık tatil gününe denk geliyorsa ve çalışıyorsa, bu gün için ödenecek ücret yüzde 50 artırılıyor.

Özel sektör firmaları, kamu sektöründe olduğu gibi çalışanlarına 9 gün idari izin verebilirler. Bu tamamen firmanın insiyatifine bağlıdır. Ancak, bazı firmalar bu iki ekstra günü maaştan kesmeye çalışabilirler. Bu izinler, çalışanların yıllık izin haklarından düşürülemez ve maaştan kesinti yapılamaz. 9 gün tatil izni verilen özel sektör çalışanları, tam maaşlarını alacaklardır.

Bayram döneminde yapılan çalışmaların ücretleri işçilere nakit olarak ödenir. Bayramda çalıştırılan işçilere izin kullandırma gibi bir uygulama yapılamaz. İşveren, bayramda çalıştırdığı işçilere daha sonra izin veremez.

İş Kanunu’na göre arife günü genel tatil günü olarak kabul edilir. Bu nedenle, işçilere genel tatil günlerindeki ücret ödeme kriterlerine göre ödeme yapılır. Arife günü saat 13.00’ten sonra çalışan işçilere yarım günlük ilave ücret ödenir.

Exit mobile version