Beklentilerin Çok Altında: Sınavı Yarıdan Fazlası Geçemedi

Beklentilerin Çok Altında: Sınavı Yarıdan Fazlası Geçemedi

Geçtiğimiz Mayıs ayında yapılan düzenleme ile hukuk mesleklerinde standardın yükseltilmesi hedeflenmişti. Bu kapsamda, adli ve idari yargıda hâkim ve savcı yardımcılığı sınavlarına girmek, avukatlık ve noterlik stajına başlamak için HMGS ve İYÖS’te başarılı olma zorunluluğu getirilmişti. Fakat hukuk alanının kalite arayışı bir henüz sonuca varamadı. Sınav, adayların muhakeme yeteneklerini ölçmeyi amaçlarken ezber odaklı olmayan bir yaklaşım benimsedi ancak, sonuçlar üniversitelerde verilen hukuk eğitiminde yetersizlikleri de gözler önüne sermiş oldu.

Yapılan değerlendirmelerde adayların yalnızca %20’sinin elenmesi öngörülüyordu. Lakin sonuçlar beklentinin çok üzerinde çıktı. Adli yargıda %57, idari yargıda ise %98 oranında başarısızlık yaşandı. Bu durum, hukuk fakültelerindeki eğitim standartlarının, mesleğe hazırlık noktasında ciddi bir revizyona ihtiyaç duyduğunu ortaya koyuyor.

Adım başı açılan üniversitelerin çoğaldığı bu yıllarda eğitimde kalite eksikliği ve zorlaşan sınav sistemi, “atanamayan hukukçular” kavramının gündeme gelmesine sebep oldu. Türkiye’de 90’dan fazla hukuk fakültesinin olması ve her yıl çok sayıda mezunun olması nitelikli eğitim ihtiyacının önemini bir kez daha hatırlatıyor.

Exit mobile version