Bilgileri sızdırılan binlerce sığınmacı deport tehlikesiyle karşı karşıya: Göçmenlere tahdit kodu şoku

Bilgileri sızdırılan binlerce sığınmacı deport tehlikesiyle karşı karşıya: Göçmenlere tahdit kodu şoku

Temmuz ayında Kayseri’de Suriyeli göçmenlere yönelik ırkçı saldırılar yaşanırken 1 Temmuz akşamı göçmen karşıtlarının buluştuğu mesajlaşma kanalında göçmenlere ait kişisel bilgiler yayınlandı. Yalnızca İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Başkanlığı’nda bulunan kimlik ve pasaport bilgilerinin sızdırılması sonucu Türkiye’de kayıtlı olan 3,3 milyon Suriyeli göçmene ait isim, telefon numarası, adres gibi kişisel veriler sosyal medya hesaplarında paylaşıldı.

İddialar doğrultusunda İçişleri Bakanlığı, 5 Temmuz’da yaptığı açıklamayla iddiaları yalanladı. Yapılan açıklamaya göre söz konusu bilgiler incelenmiş ve Göç Başkanlığındaki güncel bilgilerle uyuşmadığı tespit edildi. Geniş çaplı bir soruşturma başlatıldığı kamuoyuna duyuruldu.

Deva Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, 8 Temmuz’da Meclise sunduğu soru önergesiyle göçmenlerin pasaport bilgilerinin Göç İdaresi Başkanlığı’ndan sızdırılmasını gündeme taşıdı. Ekmen’in soru önergesine İçişleri Bakanlığı tarafından verilen cevapta sızdırılan göçmen bilgilerinin 8 Eylül 2022 tarihinden öncesine ait olduğu ve Göç İdaresi Başkanlığı’nda bulunan bilgilerle uyuşmadığı söylendi. Aynı zamanda Göç İdaresi Başkanlığı tarafından Cumhuriyet Başsavcılığına konuyla ilgili suç duyurusu bulunulduğu açıklandı.

Mehmet Emin Ekmen, Göç İdaresinin iki yıl önce soruşturma açtığını belirterek iki yıldır bir sonuca varamayan soruşturma üzerinden yapılan bu açıklamanın gayri ciddi olduğunu söyledi. Ekmen, “Soru önergesinde bulunan detaylı sorulara İçişleri Bakanlığınca çok yüzeysel cevaplar verilmiş oldu. Ancak Göç İdaresi Başkanlığı daha önce de suç duyurusunda bulunduğunu açıklamıştı. Burada dikkat etmemiz gereken nokta tam iki yıl geçmesine rağmen idari soruşturmada ve adli soruşturmada bir mesafe alınmamış olduğu. Bu boyutuyla bakıldığında bir soruşturmanın iki yıldır sonuçlanmaması kabul edilemez. Önergemize yönelik yapılan açıklamanın detaylı olmaması da gayriciddi bir durum olduğunu göstermekte.” dedi.

İki yıldır soruşturulması sonuçlanmayan olay hakkında İçişleri Bakanlığı’nın herhangi bir sorumlu tespit etmemesi dikkat çekiyor. Aynı zamanda kamuoyuna ve bu olayın mağdurlarına daha fazla mağdur olmamaları için alınmış bir tedbirin açıklanmamasına dikkat çeken Ekmen, “Dönemin bürokratları kendilerini temize çıkarmış oluyor” dedi.

“Yaşanan bu olay bizim dışımızda derken aynı açıklama içerisinde detaylı tarihte veriyorlar. Bu durumda Bakanlık sızma tarihini biliyor ise sızmanın nasıl gerçekleştiğini de biliyor olmalı. Maalesef ne bir kamuoyu bilgilendirmesi ne de idari ve adli soruşturmayla olayın nasıl olduğu ve bu olayın gerçekleşmesi nedeniyle herhangi bir sorumlu tespit edilip cezalandırılmadı. Ayrıca yine bu olay nedeniyle mağdur olanların daha fazla mağdur olmamasına dair bir tedbir alındığına dair de bir açıklama yapılmamış.”

Ekmen, yapılan açıklamaları yüzeysel ve geçiştirme odaklı olarak gördüğünü söyleyerek, “Biz geçen ay olan bir olay hakkında soru önergesi vermedik. Ortada iki yıl önce yaşanmış bir olay ve açılmış bir soruşturma varken çoktan sonuçlanmış olması gerekirdi. Yapılan araştırmada bugünkü bilgilerle örtüşmüyor denmiş. Zaten aradan geçen iki yılda birçok kişinin hayatı ve statüsü değişmiştir” dedi.

Exit mobile version