Bir geldi gitmek bilmiyor! El Nino belası bu kez çiftçileri vurdu: Toprağın saati değişiyor

Bir geldi gitmek bilmiyor! El Nino belası bu kez çiftçileri vurdu: Toprağın saati değişiyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, son yılların geçmiş yıllara göre daha sıcak geçtiğini belirtti. 2023-2024 kış dönemi ortalama sıcaklığının 7,2 derece ile mevsim normallerinin 3,3 derece üzerinde, 2024 Mart sıcaklığının ise 9,2 derece ile mevsim normallerinin 1,5 derece üzerinde olduğunu ifade etti.

Toros, küresel çalışmaların kış dönemlerinin artık daha sıcak geçtiğini gösterdiğini ve bu durumun ilkbahar ve sonbahar dönemlerinin kısalmasına, yazların ise uzamasına neden olduğunu vurguladı. “Sıcaklık 1 derece daha fazla olduğu zaman buharlaşma yüzde 7 artıyor, bu da su kaynaklarındaki buharlaşmanın artmasına, toprağın daha fazla kurumasına neden oluyor” dedi.

Toros, meteorolojik afetlerin şiddetinin ve sıklığının arttığını, bunun da sıcak mevsimlerin kurak, yağışların ise aşırı olmasına neden olduğunu belirtti. Mart ayındaki kocakarı soğukları, temmuz ve ağustos aylarındaki eyyam-ı bahur sıcakları ve ekim ile kasım arasındaki pastırma yazları gibi hava olaylarının doğal olarak değiştiğini ifade etti.

Sıcaklık farklarının yüksek olduğu dönemlerde aşırı yağışların meydana geldiğini belirten Toros, “Sıcaklık ne kadar yüksekse yağış o kadar aşırı oluyor,” dedi. Meteorolojik olaylarda uç değerlerin daha fazla görülmeye başladığını ve bu durumun bitkilerde erken filizlenmeye ve ardından gelen soğuk hava dalgalarının filizlerin ölmesine neden olduğunu ekledi.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Nazan An, iklim değişikliğine bağlı aşırı hava olaylarının tarımı olumsuz etkilediğini vurguladı. An, El Nino etkisiyle aşırı hava olaylarının farklı bölgelerde farklı şekillerde etkisini gösterdiğini belirtti.

Exit mobile version