Kocaeli’de TABİP kapsamında 37 hektar alana dikilen ve elde edilen ürünler yağ, ilaç, takviye gıda ve kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından katma değeri yüksek ürünler yetiştirilmeye teşvik ediliyor. Çiftçiler gelir düzeyini arttırmak ve tarımsal kalkınmayı desteklemek amacıyla 4 yıl önce hayata geçirdiği “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi” (TABİP) ile birlikte il genelinde yaklaşık 1140 dekar alanda biberiye, nane, melisa ve kekik üretimi gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıl 37 hektar alanda dikilen ve olgunlaşan kekiklerin hasadı hızla başladı.
Kekik hasadı kapsamında insan gücünden yararlanılırken aynı zamanda tasarım ve üretimin tamamen milli ve yerli imkanlarla yapılması için Büyükşehir belediyesince yaptırılan römork yüklemeli aromatik bitki hasat makinesi kullanılıyor. İlk kez Kocaeli’de kullanılan makine sayesinde hasat bitkilere zarar vermeden yapılırken seri olarak da toplanıyor.
Büyükşehir Belediyesi Sekapark A.Ş’nin kontrolörlüğünde 5 üretim yılı boyunca tüm tarımsal faaliyetler, Çiftçilere ait sertifikalandırma süreci, eğitimler ve saha uygulamalarının takibi, uluslararası standartlara uygun olarak organik bitki sertifikalandırma doğrultusunda yapılmaktadır. Bir de dikimi gerçekleştirilen arazilerin yıllık bitkisel ürün sigorta poliçeleri ile birlikte Sekapark A.Ş. tarafından karşılanmaktadır.
Proje ile birlikte Büyükşehir Ziraat Mühendisleri ve Sekapark A.Ş. teknik ekib dikim yapılacak tarımsal alanlar için yapılması gereken gerekli kontrolleri ince ince gerçekleştirirken Çiftçilere teknik konularda da danışmanlık hizmeti sağlanmaktadır.
Kocaeli’nde üretilen ürünler ile birlikte tıbbi ve aromatik bitki üreticiliğinin de merkezi olarak görülüyor. Hasadı yapılan tıbbi ve aromatik bitkiler büyükşehirin kurmuş olduğu Distilasyon Merkezinde ve Süper Kritik Akışkan Ekstraksiyon Tesisinde, katma değeri yüksek tarım ürünlerinden elde edilen Uçucu yağlar ilaç, takviye Gıda ve Kozmetik sektöründe kullanılmaktadır.