Karadeniz Bölgesi’nin başlıca geçim kaynağı olan fındık ve çay, ‘Kahverengi Kokarca’ istilasıyla karşı karşıya. Gürcistan’dan Karadeniz’e giren bu böcekler Rize ve Giresun’dan sonra Ordu’nun Fatsa, Ünye ve Perşembe ilçelerinde yaygın olarak görülüyor. Ordu’da fındık bahçelerine giren bu böcekler fındığın kuruttu, çayları yaktı.
ANKARAGÜNDEM’a konuşan fındık ve çay üreticileri elde ettikleri verimin düştüğüne dikkat çekerken CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel Kahverengi Kokarcalar için çözüm önerilerini paylaştı. ANKARAGÜNDEM’a konuşan tarım yazarı da bakanlığın altı yıl sonra bu böcekler için çalışma başlattığını ancak çözüm için geç kalındığını vurguladı.
Özellikle Ordu’da kontrolün kaybedildiğini ve bilerek önlem alınmadığını düşündüğünü ifade eden CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, bu durumun bölgedeki madencilik faaliyetleri ile ilgili olabileceğini dile getirdi.
CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, bölgedeki kahverengi kokarca istilasının ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, “Bölgede kaos ve terör var” dedi. Adıgüzel, bir kokarcadan bir yıl içinde üç bin tane üretildiğini vurgulayarak, “Bu böcek 30 kilometre yol alabiliyor. Yayılma hızı inanılmaz yüksek; katlanarak çoğalacak ve faciaya dönüşecek” ifadelerini kullandı.
Kahverengi kokarcanın fındık bahçelerine verdiği zararın yanı sıra narenciye ve üzüm gibi diğer tarım ürünlerine de tehdit oluşturduğuna dikkat çekerek ANKARAGÜNDEM’a konuşan Adıgüzel, “Kokarca havalar soğuyunca doğrudan evlerin içine girecek” dedi. Üreticilerin yaşadığı kayıpların karşılanması için bölgenin afet kapsamına alınmasını talep eden Adıgüzel, “Bu zararın bir afet olduğunu vurgulamak istiyorum. İlla yangın ya da deprem olması gerekmiyor” diye ekledi.
Adıgüzel, kokarca ile mücadelede acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. “Bu kokarcaya yönelik önlemler alınmazsa süreç milli bir felakete dönüşecek” diyerek, mücadelenin lokal değil, topyekün yapılması gerektiğini söyledi.
Devletin bu konuda hiçbir şey yapmadığını ifade eden Adıgüzel, şu çözüm önerilerini sıraladı:
Samuray Arısı ve Eşek Arısı: Bu doğal düşmanların kokarcanın yumurtalarını yiyerek popülasyonunu azaltabileceği belirtildi. Samuray Arısı, Kahverengi Kokarca’yı doğrudan öldürebiliyor.
Kışlak Mücadelesi: Kokarcaların soğuk havalarda kapalı alanlara girdiğini belirten Adıgüzel, bu alanlarda toplu imha (kapalı alanlara çekilen böcekleri ilaçlama) yöntemlerinin uygulanması gerektiğini vurguladı.
Feromon Tuzakları: Bu özel kokuların kokarcaları çektiği ve toplu imha için kullanılabileceği ifade edildi. Ancak, Türkiye’de üretilmediği için dışa bağımlı olunduğu öne sürüldü. Adıgüzel, “Bu ‘Feromon’ Kosta Rika’da üretiliyor, Türkiye’de üretilmiyor. Bununla ilgili bakanlık ne bilimsel bir çalışma yapıyor ne de finansmanıyla ilgili bir çalışma yapıyor” dedi.