Kokarca böceğinin, 65 ila 95 gün içinde 400’e yakın yumurta bıraktığı ve 80 kilometre uçuş mesafesi olduğunu söyleyen uzmanlar ise istilacı türün evlere girip çoğaldığına da dikkat çektiler. Neredeyse her bitki ile beslenen istilacı kokarca böceği, meyveleri acılaştırıp çürümesine de neden olurken, fındığa hastalık bulaştırıyor.
Haber Global’den Sibel Gülersöyler’in haberine göre, son yıllardaki sıcaklık artışının kokarca böceğinin yumurtlama sayısını artırdığı vurgulanırken, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez ise şunları söyledi:
“Kokarca böceği ile Çin’den Samuray arılar getirildi. Ancak bu arıların etkileri 3, 4 yıl içinde ortaya çıkacak. Kimyasal mücadele riskli çünkü diğer canlılar da ilaçlardan olumsuz etkileniyor. İstilacı türün Karadeniz’deki saldırısı fındıkta başlarken yaz döneminde Yalova’ya kadar yayılım gördük. Kokarca böceğine karşı acilen önlem alınmazsa, bu tür birkaç yıl içinde tüm ülkeye yayılır.”
Artvin Çoruh Üniversitesi’nden Prof. Dr. Temel Göktürk ise kokarca böceğinin denize yakın kesimlerde daha çok ürediğini belirtirken, “İstilacı bu tür ilk olarak uçarak Gürcistan’dan Artvin’e geldi. Aynı zamanda Sarp sınır kapısından giriş, çıkış yapan kamyon ve TIR kasalarında da gelen böcekler oluyor. Kokarca böceği, 7 yıl içinde Doğu Karadeniz Bölgesinin tamamına yayılırken, İstanbul’a kadar ulaştı” dedi.
İstilacı türün içinde su bulunan tüm meyveler ile beslendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Temel Göktürk; “Kokarca böceği, ekonomik değeri yüksek ürünler ile beslenirken, yaydığı salgılar ise meyveleri acılaştırıp, kahverengi lekelere neden oluyor. Bu yıl fındık tarlalarında çokça görülen türün seneye hangi ürüne zarar vereceğini bilmiyoruz. Tek umudumuz ise Samuray arısı. Çünkü Samuray arıları, bu böceğin yumurtasının içine kendi yumurtasını koyarak canlının çıkmasını engelliyor. Verim kaybını yüzde 5’e düşürürsek, istilacı türle mücadelede başarı yakalamış kabul edeceğiz” ifadelerini kullandı.