Eylül ayında yapılan ilk askı süreci boyunca arazileriyle ilgili itirazda bulunmayan kişiler için listeler tekrar kontrol edildi ve Ekim ayında ikinci kez askıya çıkarıldı. Köy muhtarlıklarında ilan edilen bu listelerde yer alan araziler için öncelik, tarımsal üretime devam etmek isteyen çiftçilere verilecek. Bu çiftçilerden, arazileri işleyip ekim yapacaklarına dair yazılı taahhüt alınacak.
Tarım arazisi sahiplerine İl Tarım Müdürlüklerinden önemli bir uyarı yapıldı: Listede yer alan arazilerinizi mutlaka kontrol edin! Eğer bu listeleri kontrol etmezseniz, araziniz sizin bilginiz olmadan Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları tarafından kiralanabilir. Bu durumda, arazinizin başka bir amaçla kullanılmasını engellemek için hızlı davranmanız gerekmekte.
İl Tarım ve Orman Müdürlükleri, işlenmeyen tarım arazilerinin askıya çıkarılması ve tespit süreçleriyle ilgili detaylı bilgilendirme yaptı. Bu açıklamada, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 8/K maddesi kapsamında iki yıl boyunca ekilmeyen tarım arazilerinin kiralanarak tarımsal üretime kazandırılması amaçlandığı vurgulandı.
İl ve ilçe müdürlükleri ile muhtarların ortak çalışması sonucu tespit edilen işlenmeyen arazilerin listeleri muhtarlıklarda ilan edilirken, arazi sahiplerinin bu listelere yazılı olarak itiraz etmeleri gerektiği belirtildi. İtiraz edilmeyen araziler, 2025 yılında tekrar kontrol edilecek ve Kasım ayında kiraya verilmek üzere yeniden askıya çıkartılacak.
Kiralanması planlanan tarım arazileri, en az 10 dekar büyüklüğünde olup, iki yıl üst üste işlenmemiş olanlar arasından seçilecek. Bu araziler, Bakanlık tarafından tarımsal üretimde kullanılmak üzere sezonluk olarak kiraya verilecek. Ancak arazilerin tarımsal niteliğinin bozulmaması ve üretim yapılması şartı bulunuyor.