Bu kez Çinliler değil Avrupalılar! Türkiye’ye geliyorlar, bulaştırıp gidiyorlar: Uzmanlar acil uyardı

Bu kez Çinliler değil Avrupalılar! Türkiye’ye geliyorlar, bulaştırıp gidiyorlar: Uzmanlar acil uyardı

Turizm merkezi Antalya, her yıl geniş konaklama kapasitesiyle turistlerin akınına uğruyor. Ancak son dönemde kentteki otellerin yanı sıra hastanelerden de tahtakurusu şikayetleri gelmeye başladı. Özellikle yatak başlıkları, baza altları ve dolaplar gibi alanlarda tahtakurusu yumurtalarına rastlanıyor. Otellerde yoğun bir ilaçlama süreci yürütülse de, birkaç hafta içinde aynı sorunun yeniden ortaya çıktığı gözlemlendi. Şikayetlerin artması üzerine 5 yıldızlı otellerde dahi kapsamlı ilaçlama çalışmalarının yapıldığı öğrenildi.

Prof. Dr. Hüseyin Çetin, son iki yılda tahtakurusu vakalarında artış yaşandığına dikkat çekerek, bu sorunun Avrupa başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinden gelen turistlerle bulaşabileceğini belirtti. Çetin, turistlerin konaklama yerlerinde hijyen ve düzenli ilaçlamanın önemine vurgu yaparak, “Son 2 yıldır belirgin artış var. Çoğu hastaneler, oteller, toplu taşımada şikayetler geliyor. Tahtakurusuyla mücadele ne yazık ki zor. Bir defa ilaçlamayla çözülecek bir sorun değil. İnsanların tedbirli davranması lazım” dedi.

Prof. Dr. Çetin, konaklamaya gelen kişilerin odalarını kontrol etmelerinin tahtakurusu yayılımını engellemede etkili olacağını belirtti. Ekonomik gerekçelerle hijyen koşullarının yetersiz olduğu otel veya pansiyonlarda konaklamanın böcek yayılım riskini artırdığına dikkat çeken Çetin, toplu taşıma ve nakliye firmaları aracılığıyla da tahtakurusu bulaşabileceği konusunda uyardı. Prof. Dr. Çetin’e göre, valizlerin iç kısmına yumurta bırakan tahtakuruları, ziyaretçilerin farkında olmadan bu sorunu daha da yaygınlaştırmasına neden olabiliyor.

Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde de tahtakurusu istilası sorun yaratıyor. Özellikle Paris Olimpiyatları’na hazırlık sürecinde, metro, tren ve havaalanı gibi toplu ulaşım araçlarında görülen tahtakuruları, Fransa’da geniş çaplı önlemler alınmasına yol açtı. Avrupa’daki böcek bilimciler, tahtakurularının popülasyonundaki artışı ziyaretçilerin valizleriyle taşınan yumurtalara bağlıyor.

Exit mobile version