Bu sene kahvaltılarda zeytini unutun! Sofralık zeytinler yağlık oluyor: Hem üretene hem tüketene kara haber

Bu sene kahvaltılarda zeytini unutun! Sofralık zeytinler yağlık oluyor: Hem üretene hem tüketene kara haber

Zeytin üretiminde iyi rekolte eden yana yüzlerin güldüğünü belirten Muhtar Tarakçı, fiyat konusunda beklenenin çok altında bir rakam görüldüğünü söyledi. Geçtiğimiz yıl 75-80 TL civarında olan sofralık zeytinin bu yıl 50 TL’ye kadar gerilediğini belirten Tarakçı, zeytin üretiminde işçilik giderlerinin de çok fazla olduğunu söyledi. Zeytinlerin ağaç başında elle hasat edildiğini belirten Tarakçı kasalarla taşındığını belirterek işçilik giderlerinin Bu nedenle fazla olduğunu ifade etti.

Tarakçı, “50 TL’lik fiyat duble fiyat. Yani en kaliteli ve iri zeytine verilen fiyat. Kalitesi düşük olanlara 15 TL’ye kadar fiyat veriliyor. Bu sene sıcaklar ve kuraklık nedeniyle kaliteli zeytin miktarı da oldukça az. Üretici bütün bunları düşünerek sofralık zeytinleri yağ çıkartmak istiyor” dedi.

Ağaçlı Mahallesi’nin önemli üretim ürünleri arasında yer alan zeytin fiyatları hakkında açıklamalarda bulunan Muhtar Serkan Tarakçı, rekoltenin yüz güldürse de kalite ve fiyatın ne yazık ki üreticiyi sevindirmediğini aktardı. Fiyatların işçilik maliyetini karşılamayacağını belirten Tarakçı, elle tek tek ağaç başında zeytin toplamanın uzun vakitler aldığını belirtti. Tarakçı üreticinin işçi maliyetlerini düşürmek için sofralık zeytinlerin yağlık zeytin olarak kullanılacağını söyledi. Tarakçı, “İnşallah yağ oranı yüksek olur” sözleri ile açıklamasını sonlandırdı.

Exit mobile version