Bu yasayla herkes casus

Bu yasayla herkes casus

Türk Ceza Kanunu’na eklenmek üzere 2023’te 9. Yargı Paketi kapsamında gündeme gelen ‘etki ajanlığı’ yasa tasarısının hedefi iç ve dış güvenliğe yönelik tehditlere karşı önlem almaktı. Düzenleme casusluk ve ajanlık tanımının kapsamını genişletip, muğlak ifadeler içerdiği için gazeteciler ve sivil toplum örgütleri ‘ifade özgürlüğünü korumak’ amacıyla düzenlemeye karşı ortak bildiri yayımladı. Gazeteciler bu tür bir düzenlemenin kendilerini “etki ajanı” olarak yaftalanma tehdidi altında bırakacağını ve halkın doğru bilgiye erişimini engelleyeceğini savundu.

İlk kez gündeme geldiğinde ortaya çıkan tepkiler üzerine geri çekilen yasa teklifi yeniden düzenlenerek tekrar Meclis Adalet Komisyonu’ndan geçirildi. Ancak 23 maddelik yasa teklifine eklenen yeni tanımlarda da hangi fiillerin suç teşkil ettiğine ilişkin açık ve net kriterler ortaya konulmadı. Milletvekillerini teklife red oyu vermeye çağıran ve aralarında Çağdaş Gazeteciler Derneği, DİSK Basın-İş, İnsan Hakları Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın da bulunduğu 37 sendika, dernek ve vakfın bulunduğu STK’lar diğer sivil toplum örgütlerini de imza kampanyasına destek olmaya çağırdı.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu “Kanun teklifi, yoğun eleştiriler üzerine gündeme alınmayan önerinin biraz değiştirilmiş hali. Kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı, AYM ve AİHM içtihatlarının geçerliliği olmadıktan sonra kanunlar istenilen her zorbalık için müsaittir” dedi.

Mayıs ayında gündeme gelen ancak tepkiler artınca geri çekilen casusluğu tanımlayan düzenleme tekrar Meclis’te. STK’lar, milletvekillerine “Etki ajanlığı teklifine destek vermeyin” çağrısında bulundu: Son derece muğlak ifadeler var. Temel hak ve hürriyetler üzerinde baskılar daha da artacak.

Kamuoyunda “etki ajanlığı” olarak bilinen düzenlemenin de yer aldığı torba yasa teklifi, hafta içi TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifin önümüzdeki günlerde Genel Kurul’da görüşülmesi bekleniyor. Söz konusu teklifin 16. maddesine göre, Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yapılan değişiklikle casuslukla ilgili yeni bir suç literatüre girecek.

Exit mobile version