Bunu toplayana para akıyor! Dağlarda yetişiyor, fabrikalar almak için yarışıyor: Çayı ve reçeli şifa deposu

Bunu toplayana para akıyor! Dağlarda yetişiyor, fabrikalar almak için yarışıyor: Çayı ve reçeli şifa deposu

Bayburt’un dağlık bölgelerinde yetişen kuşburnu, bazı aileler için önemli bir geçim kaynağı haline geldi. C vitamini açısından oldukça zengin olan bu meyve, Bayburt ve çevresinde yoğun talep görüyor. Marmelat, reçel ve çay olarak tüketilen kuşburnu, yöre halkı tarafından dağlardan toplanarak pazarlarda satılıyor. Doğal ortamda yetişen ve özellikle dağlardan toplananı daha makbul olan bu meyve, geleneksel yöntemlerle işlenerek satışa sunuluyor.

Bayburt’un yüksek rakımlı alanlarında yaşayan aileler tarafından toplanan kuşburnu, uzun ve zahmetli bir sürecin ardından marmelat ve reçele dönüştürülüyor. Köylüler tarafından özenle toplanan kuşburnu, evlerin bahçelerinde kurulan kazanlarda, odun ateşinde kaynatılıyor. Yaklaşık iki saat süren kaynatma işleminin ardından kuşburnu kevgirden geçirilerek çekirdeklerinden ayrılıyor. İnce elekten geçirilerek kılçıkları temizlenen meyve, tekrar kazanda dört saat boyunca kaynatılarak reçel kıvamına getiriliyor.

Son aşamada kavanozlara sıcak olarak doldurulan kuşburnu reçelleri, kış ayları için hazır hale getiriliyor. İsteğe bağlı olarak içerisine şeker de eklenebilen bu ürünlerin bir kısmı satış için ayrılırken, geri kalanı kışlık yiyecek stoğu olarak köylülerin evlerinde saklanıyor.

Exit mobile version