Balon balığının istilası giderek büyüyor. Akdeniz ve Ege kıyılarında görülen balon balığı Marmara’ya doğru yola çıktı. Resmi Gazete’de yayımlanan Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ ile balon balığıyla mücadele çalışmaları artırılırken, uzmanlar mücadelenin yerli balık türlerini koruyarak yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.
Balon balıklarının 2006’dan bu yana popülasyonlarının ciddi miktarda arttığını dile getiren İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Erhan Irmak, “Türkiye kıyılarında 7 tane balon balığı türü var. Bunların 5’i indo pasifik kökenli türler. Fakat 5’inin de popülasyonları aynı oranda artmış değil. Bunların içinde ‘lagocephalus sceleratus’ ekosistem açısından en tehlikeli türlerin başında geliyor. Küçük bir türümüz daha var; ‘torquiegener hypselogeneion’. Bu türün popülasyonu son 5-6 yıldır arttı. Özellikle ikisi ekosisteme ciddi manada zarar veriyor” ifadelerini kullandı.
Balon balığı türlerinin denizdeki dağılımlarının sıcaklıkla doğrulan ilişkili olduğunu ifade eden Dr. Irmak, ‘lagocephalus sceleratus’ ve ‘torquiegener hypselogeneion’ türlerinin özellikle Akdeniz’de çok geniş alanlarda yayılım gösterebildiğini söyledi. Ege Denizi’nin kuzeyinde ise etkili olan etezyen rüzgarlarının deniz suyu sıcaklığını düşürdüğünü, bu nedenle balon balığı popülasyonunun Ege Denizi’nin kuzeyinde çok fazla artmadığını ifade eden Dr. Irmak, sözlerini şöyle sürdürdü: