Çanakkale’nin yerlileri bakın kim çıktı? 40 bin yıllık sır çözüldü: Ne Yunanlılar ne de Truvalılar…

Çanakkale’nin yerlileri bakın kim çıktı? 40 bin yıllık sır çözüldü: Ne Yunanlılar ne de Truvalılar…

İnkaya Mağarası, bugüne kadar Çanakkale’nin kömür madenleri ve termik santralleriyle bilinen Çan ilçesini dünya çapında tanıtacak yeni bir arkeolojik merkez haline gelecek. Özellikle Neandertallerin izlerine rastlanan mağara, taş devrinin en önemli üretim merkezlerinden biri olarak dikkat çekiyor.

40 bin yıl önce, Neandertaller bu mağarada sadece yaşamamış, aynı zamanda avlanma ve gündelik ihtiyaçları için taşlardan aletler üretmişler. Kazı çalışmalarında bulunan aletler arasında yonga, dilgi, kenar kazıyıcı ve saplı uçlar yer alıyor. Bu keşif, mağaranın bir atölye olarak da kullanıldığını gösteriyor.

Araştırmalar, Neandertallerin bu mağarada Buzul Çağı’nın son dönemlerinde yaşadığını ortaya koyuyor. Özellikle çakmak taşı kaynağı ve sıcak su kaynaklarının varlığı, bu bölgenin kesintisiz bir yaşam alanı olmasını sağlamış. Bilim insanları, bu keşif sayesinde Anadolu ve Balkanlar arasındaki Paleolitik Çağ insan göçlerine dair yeni bilgiler elde etmeyi hedefliyor.

İnkaya Mağarası’nda süren kazılar, Çanakkale’nin tarihini yeniden yazdırırken, bölgenin turizm potansiyelini de artıracak gibi görünüyor.

Exit mobile version